Unesco in L’Oreal sta objavila 10. razpis za štipendije »Za ženske v znanosti«

Prijave na razpis so možne med 1. in 30. oktobrom 2015. Med kandidatkami bodo izbrane tri mlade znanstvenice, ki bodo prejele štipendijo v višini 5.000 evrov.

Partnerja nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«, L’OREAL Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, sta danes objavila že 10. razpis za štipendije »Za ženske v znanosti«. Raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine, se lahko na razpis prijavijo do vključno 30. oktobra 2015. Najbolj perspektivne raziskovalke po izboru uglednih slovenskih znanstvenikov bodo prejele štipendijo v višini 5.000 evrov. Ena izmed štipendistk se bo lahko potegovala tudi za mednarodni program štipendiranja, International Rising Talents.


L’Oreal in UNESCO preko programa »For Women in Science« že od leta 1998 izpostavljata pomen in vlogo žensk v znanosti ter nagrajujeta njihovo odličnost. Program je nagradil že več kot 2000 žensk iz več kot 100 držav, obenem pa spodbuja udejstvovanje žensk na področju znanosti in pri odločanju za znanstveno pot. Nagrajene raziskovalke lahko s programom pridobijo večjo vidnost in izpostavljenost ter postanejo vzornice mlajšim ženskam, ki se še odločajo za kariero na področju znanosti.

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« letos beleži 10 let podpore žensk v znanosti tudi v Sloveniji, kjer sta ga partnerja projekta, L’Oreal Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za Unesco, prvič izvedla leta 2006. V tem času je štipendijo »Za ženske v znanosti« v Sloveniji prejelo že 25 izjemnih raziskovalk, dve izmed njih pa tudi mednarodno štipendijo programa »For Women in Science«.

Pomembnost spodbujanja žensk v znanosti je velika, ne samo po svetu, temveč tudi v Sloveniji. Podatki Statističnega inštituta UNESCO kažejo, da se v Sloveniji vedno več žensk vpiše na univerzitetni študij, relativno malo pa se jih tudi odloči za kariero na področju raziskovanja. Raziskovalke delajo večinoma v akademskem sektorju (42 %) in javnem sektorju (48 %), moški pa prevladujejo v zasebnem (le 27 % žensk), ki ponuja večje možnosti za napredovanje in boljše plačilne pogoje. V Sloveniji in po svetu se ženske bolj osredotočajo na družbene vede, veliko manj pa jih dela na področju inženiringa in tehnologije. V Sloveniji je delež znanstvenic le 36 %, kar je pod evropskim povprečjem (40 %).  

Po podatkih She Figures, v zadnjem objavljenem poročilu Evropske komisije o položaju žensk iz marca 2013, je položaj znanstvenic podoben po vsem svetu. Njihovih karier ne ovira le t.i. stekleni strop, temveč tudi t.i. materinski zid, po podatkih raziskave Opinionway iz avgusta 2015, pa se ženske v znanosti na svojem kariernem področju soočajo tudi s številnimi predsodki, kot tudi v drugih okoljih.

Program »Za ženske v znanosti« že od leta 2006 tudi v Sloveniji opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti ter na njihov neenakopraven položaj. V zadnjih letih lahko na svetovni ravni in doma zaznamo pozitivne premike, kljub temu pa nas do enakopravnega položaja žensk v znanosti loči še mnogo korakov.

V okviru nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« L’Oreal Slovenija in Nacionalna komisija za Unesco že deset let podeljujeta štipendije ženskam v zadnjem letu doktorskega študija s področja naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, ki ga opravljajo v okviru slovenskih raziskovalnih institucij. Vsako leto štipendijo prejmejo tri štipendistke, ki jo lahko porabijo v poljuben namen, ki ni nujno povezan z njihovim raziskovalnim delom. Kandidatke, ki se prijavljajo za štipendijo, morajo biti mlajše od 35 let, imeti slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji.

Za štipendijo »Za ženske v znanosti« 2015 se bodo lahko kandidatke prijavile med 1. oktobrom 2015 in 30. oktobrom 2015. Prijavni obrazec je objavljen na spletnih straneh www.mizs.gov.si (http://www.mizs.gov.si/si/delovna_podrocja/urad_za_unesco/nacionalne_stipendije_unesco_loreal_za_zenske_v_znanosti/) in www.unesco.si. Vloge za štipendijo z ustrezno dokumentacijo bosta vrednotila ocenjevalna skupina ter nacionalni odbor, prejemnice štipendij pa bodo razglašene v februarju 2016. Najbolje ocenjena štipendistka iz nacionalnega izbora se bo lahko prijavila za mednarodno štipendijo, ki se bo podeljevala v okviru mednarodnega programa »International Rising Talents«.


Več o programu »Za ženske v znanosti« si lahko ogledate na Facebook strani Za ženske v znanosti in You Tube kanalu Za ženske v znanosti. Aktualne novice o ženskih znanstvenicah, ki delujejo na področju znanstvenega napredka in njihovih dosežkih si lahko preberete tudi na portalu L’Orealove fundacije DiscovHer.

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je v Sloveniji zaživel leta 2006 in odtlej so partnerji s štipendijami nagradili že 25 izjemnih znanstvenic:  geologinjo dr. Mirijam Vrabec, genetičarko dr. Luco Lovrečić, biofizičarko dr. Zrinko Abramović, atmosfersko kemičarko dr. Sašo Kovačič, farmacevtko dr. Natašo Obermajer, biotehnologinjo dr. Paulo Pongrac, biokemičarko dr. Tino Šmuc, biotehnologinjo dr. Nežo Finžgar, kemičarko dr. Niko Lendero Krajnc, biokemičarko dr. Petro Brožič, mikrobiologinjo dr. Ano Rotter, farmacevtko dr. Mojco Brunskole Švegelj, biologinjo dr. Biserko Bakrač, biokemičarko dr. Nino Erčulj, biologinjo dr. Majo Pociecha, fizičarko dr. Brigito Rožič, farmacevtko dr. Natašo Beranič, živilsko tehnologinjo Tino Jerman Klen, biologinjo Živo Pipan Tkalec, mikrobiologinjo Barbaro Hubad, biologinjo Evo Ogorevc, inženirko kemijske tehnologije Janjo Stergar, fizičarko Zalo Lenarčič, farmacevtko Mašo Sinreih in matematičarko Špelo Špenko.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.