Univerza v Ljubljani zavzela Kongresni trg

Rektor prof. dr. Ivan Svetlik in župan Janković na zaposlitvenem razgovoru.

Univerza v Ljubljani je v okviru projekta Karierni center Univerze v Ljubljani – stičišče perspektivnih kadrov in dobrih delodajalcev organizirala festival Univerza gre na trg, ki je danes potekal na Kongresnem trgu pred Univerzo v Ljubljani. Na festivalu so se številni študenti predstavili več kot petdesetim predstavnikom delodajalcev kar na mestnih avtobusih, parkiranih na trgu. Povezovali so se v obliki hitrih zmenkov, študentje so vadili zaposlitven razgovor, ustvarjali nove mreže in poznanstva, se pogovarjali o idejah in možnostih potencialnega sodelovanja. Predstavitev zaposlitvenega razgovora z delodajalci sta izvedla rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

 

Hitri zmenki med študenti in delodajalci so namesto klasičnih razgovorov za mizo potekali na mestnih avtobusih, prav za to priložnost parkiranih na Kongresnem trgu. Študenti so se na zaposlitvenih razgovorih seznanili z osnovami poslovnega bontona in nadgradili svoj CV pri Mladih ekspertih kadrovske stroke. Nadgradili ga bodo lahko tudi s fotografijo, saj so imeli za to priložnost na dogodku možnost profesionalnega fotografiranja.

 

»Festival Univerza gre na trg poteka že tretje leto zapored in je vsako leto uspešnejši. Letos se je festivala, ki povezuje študente in delodajalce, udeležilo že petdeset delodajalcev, obiskalo pa več kot dvesto študentov, od teh jih je kar 150 dobilo možnost da se preizkusi na zaposlitvenih razgovorih. Vsak udeleženec je imel priložnost, da se predstavi petim predstavnikom podjetij, vadi zaposlitveni razgovor, povratne informacije iz strani udeležencev lanskoletnega dogodka pa kažejo, da prihaja tudi do simpatij, ki lahko vodijo v nadaljnje sodelovanje s podjetjem. S podobnimi dogodki, kot je ta, želimo študentom omogočiti, da si že v času študija gradijo profesionalno mrežo poznanstev, ki jim lahko pomaga na njihovi nadaljnji karierni poti,« je povedala Maja Dizdarević, koordinatorka Kariernih centrov Univerze v Ljubljani.

Častna pokrovitelja festivala sta bila rektor Univerze v Ljubljani in župan Mestne občine Ljubljana, ki sta se tudi sama pridružila študentom na hitrih zmenkih.  

 

Župan Mestne obline Ljubljana Zoran Janković je izjavil: “Moj moto je uspeh. Uspeh in užitek na delovne mestu. Če dosežeš, da delaš tisto, kar te polni, potem je zadovoljstvo popolno. To mene drži že 38 let in tudi vam želim, da to dosežete. Povedal sem tudi, katerih dveh vprašanj ne smeti nikoli postaviti, ko pridete k meni na zaposlitveni  razgovor.”

 

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je med drugim v svojem nagovoru povedal: “V času mojega delovanja na fakulteti sem študente učil, kako izvesti zaposlitveni razgovor in kako se pripraviti nanj. Sedaj, ko sem se tudi sam preizkusil v vlogi iskalca zaposlitve, ugotavljam, da vendarle ni tako preprosto. Vsem študentom zato polagam na srce, naj se aktivno udeležujejo dogodkov, kot je Elevator Pitch, si tako gradijo mrežo poznanstev, pridobivajo na samozavesti in posledično zgradijo trdno izhodišče za prihodnje, uspešne zaposlitvene razgovore. Dogodek je namenjen spoznavanju z delodajalci, ki lahko z dobrim prvim vtisom odpre vrata na želeno delovno mesto.” Rektor je podobno kot že župan izpostavil, naj mladi ne iščejo zgolj službe, ampak pravo delo, ki jim bo omogočilo, da pokažejo vse tisto, kar resnično znajo.

 

Z županom in rektorjem je vodil predstavitev zaposlitvenega razgovora Tine Slabe iz podjetja D.I.F.F., ki je po zaključku izvedbe udeležencem povedal:”Vidi se, da sta stara mačka, samozavestna, veliko bolj kot večina študentov, kar je zelo pozitivno. Imata jasne cilje v življenju, kar se tudi odraža v njunih položajih.” Kljub dobri predstavitvi, ki ga je prepričala, pa sta si rektor in župan vendarle zaslužila tudi manjšo kritiko z njegove strain. Slabe je namreč izpostavil, da mu nista izročila svojih kontaktov oziroma vizitk, in zato z njima ne more navezati stika za nadaljnje pogovore.

 

Kaj so povedali študenti in delodajalci? 

Eva Dajčman, magistrica komunikologije in študentka prava: “Dogodek, kot je današnji, je super priložnost, da sem se preizkusila v zaposlitvenem razgovoru in dobila priložnost, da se podjetjem predstavim tudi na drugačen način, kot se sicer prek klasičnega CV-ja ali motivacijskega pisama. Podjetja, s katerimi sem imela danes zmenek, teh je bilo kar pet, so name naredila dober vtis. Še posebno cenim to, da sem takoj dobila povratno informacijo o tem, kako sem se izkazala, z nekaterimi smo si pa tudi izmenjali informacije o možnostih sodelovanja v prihodnje.”

 

Matevž Korenč je trenutno še absolvent doktorskega študija Kemijske znanosti na Univerzi v Ljubljani Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki ga v kratkem čaka ne le zagovor doktorata, pač pa tudi delo, kot si ga je želel. Izkoristi je priložnost, ki se mu je ponudila v sodelovanju s Kariernimi centri: “Odzval sem se na poziv Kariernih centrov Univerze v Ljubljani študentom za sodelovanje na srečanju in hitrih zmenkih z gazelami, ki je potekalo na Fakulteti za upravo Univerze v februarju letos. Mene je kot kemika zanimalo podjetje, ki je najavilo, da se želi posebej srečati s študenti kemije. Sedaj lahko že oznanim, da smo po uspešnih razgovorih tik pred dolgoročnim sodelovanjem, česar sem zelo vesel!”

 

Barbka Novak, vodja kadrovske službe v podjetju Knauf Insulation: “V našem podjetju smo ves čas pozorni na mlade, talentirane ljudi. Že danes se zavedamo, da so mladi, talentirani posamezniki tisti, ki bodo lahko ustvarjali nove zgodbe o uspehu. Ne zanima nas le formalna izobrazba, zanima nas tudi, kdo so študenti, o čem razmišljajo in kakšne so njihove vrednote. Bodočim sodelavcem želimo omogočiti, da se predstavijo neformalno in nas s svojimi idejami navdušijo. Podjetje je na tovrstnih dogodkih spoznalo že tri nove sodelavce, prav zdaj pa se veselimo, da bomo spoznali novega člana mednarodne prodajne skupine in bodočega tehnologa.”

Rok Zupančič, vodja službe za kadre v podjetju Telekom Slovenije: “S sodelovanjem na festivalu želimo mladim omogočiti praktično izkušnjo zaposlitvenega intervjuja in jim dati čim več koristnih povratnih informacij glede učinkovitosti njihove predstavitve. Prisotnost na tovrstnem dogodku je zanimiva izkušnja tudi za nas kot delodajalce, saj nam daje vpogled v razmišljanje in interese generacije, ki prihaja. Spremljanje sprememb na trgu dela in pričakovanj mladih je pomembno, saj prinaša nov način delovanja in sodelovanja ter tako predstavlja enega od pomembnih gradnikov za nadaljnji dinamični razvoj podjetij.”

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.