Uredništvo Radia Študent ostro proti znižanju sredstev

Uredništvo Zavoda Radio Študent ostro nasprotuje znižanju sredstev za delovanje in razvoj zavoda, predvidenem v proračunu ŠOU v Ljubljani, in poskusom poseganja v medijsko avtonomijo, so sporočili iz uredništva. V primeru sprejema škodljivih ukrepov napovedujejo “upor in obrambo Radia Študent z vsemi razpoložljivimi sredstvi”.

Programski sodelavci Radia Študent so v ponedeljek na izredni seji pred drugim branjem in sprejemanjem finančnega načrta Študentske organizacije univerze (ŠOU) v Ljubljani, ki bo v četrtek, sprejeli več sklepov. Izrazili so zgroženost nad novim rezom v sofinanciranje radia v letu 2014, ki po njihovi oceni “izkazuje popolno nerazumevanje pomena in delovanja zavoda”. Na Radiu Študent navajajo, da so se že ob prvem drastičnem nižanju sredstev leta 2012 prilagodili zahtevam ŠOU in se utrudljivo borili za obstanek. Z lanskimi volitvami so vendarle pričakovali bolj konstruktiven odnos med političnim vodstvom ŠOU v Ljubljani in Zavodom RŠ, v imenu uredništva poudarja odgovorna urednica Martina Dervarič.

Zato zahtevajo, da se zavodu v letu 2015 odredi “razumen minimalni delež sofinanciranja”, ki bo omogočil nemoteno delovanje in razvoj radia tako v izobraževalni in programski kot tudi v projektni in oglaševalski razsežnosti. Kot pojasnjujejo, gre za znesek v višini 200.000 evrov, predsedstvo ŠOU v Ljubljani pa je predlagalo le 137.000 evrov sofinanciranja. Podpisani pod izjavo uredništva Radia Študent v širši sestavi ob tem ostro obsojajo tudi “poskus poseganja v medijsko avtonomijo” s predlogi sprememb akta o ustanovitvi zavoda. Kot opozarjajo v uredništvu, bi v svetu zavoda zaradi tega prišlo do neuravnoteženega zastopanja interesov zavoda Radio Študent nasproti ustanoviteljema. V primeru nadaljnjih poskusov sprejemanja sprememb akta v škodo avtonomije medija in če da bo v četrtek študentski zbor potrdil proračun in zgolj

137.000 evrov sofinanciranja za delovanje in razvoj Zavoda Radio Študent v letu 2015, napovedujejo “upor in obrambo Radia Študent z vsemi razpoložljivimi sredstvi”.

Iz Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) so v odzivu na izjavo Radia Študent zapisali, da “zavračajo očitke o nerazumevanju pomena in delovanja Zavoda RŠ ter izkazujejo razočaranje nad zavajanji in manipulacijo, ki jo vrši Radio Študent”. Zatrdili so, da ŠOU v Ljubljani zadnja leta vztrajno povečuje delež sredstev, namenjenih Radiu Študent, kljub temu da koncesijske dajatve iz naslova študentskega dela upadajo. “Čeprav ima ŠOU v Ljubljani letošnje leto skoraj dvakrat nižji proračun kot leta 2007, so sredstva, namenjena Radiu Študent, še vedno za nekaj tisoč evrov višja kot takrat, kar znaša skoraj dvakrat višji delež letnega proračuna.”

Ker se zavedamo pomena Radia Študent kot alternativnega medija v slovenskem prostoru, smo v želji po iskanju rešitve njegovega obstoja že več let v skupnem dogovarjanju glede soustanoviteljstva z Univerzo v Ljubljani, menimo pa, da bi k iskanju rešitve morale pristopiti tudi druge pristojne institucije, kot so ministrstvo za kulturo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Mestna občina Ljubljana, so še poudarili v ŠOU.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.