Uveljavljanje davčne olajšave

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) opozarja študente, ki so vzdrževani člani, in njihove starše, da je potrebno do 05.02.2010 oddati vlogo za uveljavljanje davčne olajšave za družinske člane.
Posebna osebna olajšava za leto 2009 znaša 3.051,35 EUR. Prizna se rezidentom, ki se izobražujejo in imajo status študenta do dopolnjenega 26. leta starosti in udeležencem izobraževanja odraslih do dopolnjenega 26. leta. Posebna osebna olajšava se prizna tudi študentom starejšim od 26 let, če se vpišejo na študij do dopolnjenega 26. leta starosti in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.

Pri izračunu dohodnine je pomembna odločitev študentov in njihovih staršev, kdo bo uveljavljal posebno osebno olajšavo in s tem koristil ugodnosti pri napovedi dohodnine.

Prav tako je priporočeno oddati vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane staršem študentov, ki NE želijo, da se študentova posebna osebna olajšava upošteva. Ti študenti bodo vložili svojo napoved o dohodnini in sami uveljavljali posebno osebno olajšavo pri svoji napovedi dohodnine.

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane je priporočeno oddati tudi študentom oziroma njihovim staršem, ki želijo uveljavljati zgolj razliko do celotne višine posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, v primeru, da študenti ne potrebujejo celotne višine olajšave.

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane boste našli na strani DURS v pdf formatu, preko spodnje povezave.

Koristne povezave v zvezi s člankom:

– DURS – Dohodnina 2009 (http://www.durs.gov.si/si/aktualno/dohodnina_2009/)

– www.problemani.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.