V četrtek za Bežigradom Škisova tržnica 2016

Škisova tržnica je znana kot največja enodnevna prireditev za mlade na prostem v Sloveniji (vsako leto jo obišče preko 20.000 obiskovalcev).

Vsako leto 56 študentskih klubov iz vse Slovenije združi svoje izkušnje, ideje in zagnanost v prestolnici, kjer se z izvirnimi stojnicami in domačo kulinariko predstavijo in poskrbijo za pravi sejem slovenske kulture. 19. Škisova tržnica bo 5. maja 2016 na travnati zelenici Kardeljeve ploščadi ustvarila preplet slovenske in tuje kulture in kulinarike, mladosti in zabave ter ekologije in dobrodelnosti. Prvi četrtek v mesecu maju tako obeta prireditev za vse mlade po srcu in ponuja pestrim dnevnim in večernim program. Vrata v največji študentski raj se bodo za obiskovalce odprla ob 12. uri z mimohodom študentski klubov.

 

O PROJEKTU

Škisova tržnica je reprezentativna prireditev Zveze študentskih klubov Slovenije (Zveze ŠKIS), ki bo v Ljubljani potekala že 19. zapored. Gre za enodnevno prireditev na prostem za mlade, ki jo Zveza ŠKIS v sodelovanju s 56 študentskimi klubi iz vse Slovenije pripravlja v začetku meseca maja. Ime je dobila po raznovrstnih atraktivnih stojnicah, na katerih posamezni klubi predstavijo svoje delovanje, najbolj znane projekte in lokalne posebnosti krajev, iz katerih prihajajo. Študenti predstavijo domačo obrt, kulturne in turistične značilnosti, značilno domačo kulinariko in običaje ter na ta način v popoldanskem času na Kardeljevi ploščadi ustvarijo Slovenijo v malem.

Škisova tržnica je edinstven projekt, preko katerega Zveza ŠKIS v sodelovanju s klubi spodbuja pozitiven odnos do slovenske kulture, narave in sočloveka, povezovanje in medsebojno spoznavanje mladih iz različnih okolij ter poudarja pomen mladinskega delovanja. S prireditvijo na enem mestu združi znanje, prakse, veščine in zabavo.

Prireditev je razdeljena na popoldanski (kulturni) in večerni del. Popoldanski del je namenjen predstavitvi študentskih klubov, dogajanje na samem prizorišču in na glavnem odru pa popestri bogat animacijski in kulturni program.

V večernem delu je glavno dogajanje zastavljeno na dveh odrih. Na glavnem odru Škisove tržnice, ki je namenjen koncertni glasbi, za glasbeno vzdušje skrbijo največje slovenske in tuje glasbene skupine, priložnost za nastop pa vsako leto dobi tudi mlada, še neuveljavljena glasbena skupina, ki jo organizator izbere preko predizbora ŠkisoLOV. Na elektronskem odru se mladi zabavajo ob elektronski glasbi svetovno poznanih DJ-jev in drugih znanih izvajalcev.

S sproščenim vzdušjem je Škisova tržnica postala prepoznavna tudi kot prireditev, kjer se vedno sklepajo poznanstva, rojevajo nove ideje in kjer nikoli ne zmanjka iskrivih nasmehov na obrazov obiskovalcev. Pomembnost prireditve se kaže tako v medsebojnem povezovanju študentskih klubov in regij kot tudi obisku mnogih županov in drugih pomembnih osebnosti, ki prireditev počastijo s svojo prisotnostjo.

 

 Ključne značilnosti Škisove tržnice

Škisova tržnica je znana kot:

– največja enodnevna prireditev za mlade na prostem v Sloveniji (vsako leto jo obišče preko 20.000 obiskovalcev);

– prva slovenska EKO prireditev, kjer se odpadki sproti ločujejo, odvažajo in reciklirajo, hkrati pa se mlade osvešča o skrbi za okolje;

– prireditev z unikatnim kulturnim konceptom, ki promovira slovensko kulturo in kulinariko med mladimi, obiskovalce osvešča o pomenu medsebojnega sodelovanja, z dobrodelno usmeritvijo pa promovira medsebojno pomoč in skrb za sočloveka;

– prireditev, ki poleg promocije slovenskih kultur, obiskovalce na Mednarodnem otoku seznanja tudi s kulturami drugih držav in s tem dobiva mednarodno razsežnost.

 

Škisova tržnica tudi prva EKO prireditev v Sloveniji

Škisova tržnica danes ni prepoznavna le po svojem kulturnem in zabavnem konceptu, temveč tudi kot prva EKO prireditev v Sloveniji. Zeleni otok bo uspešno tradicijo nadaljeval na novi lokaciji in mlade osveščal o pomenu zdrave in ekološko pridelane hrane, o družbeni odgovornosti, skrbi za okolje in o primernem ravnanju z odpadki.

Ločevanje odpadkov

Na dogodku bo organizator tudi letos v sodelovanju s podjetjem Snaga d.o.o. poskrbel za sprotno ločevanje, odvažanje in recikliranje odpadkov, poseben poudarek pa bo na preprečevanju nastajanja odpadkov in osveščanju o problematiki zavržene hrane med mladimi. Ker je Škisova tržnica v prvi vrsti kulinaričen projekt namenjen študentom, želi tudi Zveza ŠKIS v sklopu prireditve študente spodbujati k preprečevanju zavržkov hrane, ne le na tržnici, temveč tudi v restavracijah in doma.

Priključitev projektu Jaz, ti, mi, za Slovenijo

V duhu skrbi za sočloveka in okolje se bo Škisova tržnica letos pridružila tudi vseslovenskemu okoljsko-humanitarnemu projektu Jaz, ti, mi, za Slovenijo s sloganom Stara plastenka za nov inkubator. Projekt želi poleg povezovalne narave z vključevanjem vseh državljanom povečati zavedanje o prednostih doslednega ločevanja odpadne embalaže, ki omogoča izdelavo sekundarnih surovin in s tem ohranjane naravnih virov v okolju. V sklopu projekta se po celotni državi tako zbirajo odpadne plastenke, iz končnega izkupička pa bo Porodnišnici Kranj omogočen nakup inkubatorja in s tem boljši pogoji za novorojenčke. Eno od zbirališč odpadne embalaže bo tudi Škisova tržnica 2016, ki že več let s sprotnim ločevanjem, stiskanjem in odvažanjem odpadkov ohranja prizorišče čisto.

 

  

Uporaba javnega avtobusnega prevoza

Organizator sodeluje tudi z Avtobusno postajo Ljubljana in obiskovalce informira ter jih poziva k uporabi javnega avtobusnega prevoza na dan prireditve, saj na ta način želi še dodatno prispevati k zmanjševanju onesnaževanja okolja. 

Dobrodelna nota prireditve

Prireditev, ki sicer temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike med mladimi, se bo odvijala s pridihom dobrodelnosti. Organizator vsako leto omogoči nastop na velikem odru Škisove tržnice mladi, še neuveljavljeni glasbeni skupini in v duhu podpore potencialnih mladih glasbenikov se Zveza ŠKIS letos pridružuje projektu slovenskega bobnarja Marka Soršaka – Sokija. V sklopu prireditev bo organizator podelil glasbila dvema osnovnima šolama iz Ljubljane in okolice in tako osnovnošolcem omogočil prvi stik z aktivnim (po)ustvarjanjem glasbe kar na njihovih osnovnih šolah.

Škisova tržnica 2016

lokacija prireditve

zelenica Kardeljeve ploščadi za Bežigradom (zelenica Ministrstva za obrambo RS, Vojkova cesta 55, Ljubljana)

začetek prireditve

5. maj 2016 ob 12.00

konec prireditve

6. maj 2016 ob 02.00

  

PROGRAM

Dnevni/popoldanski program

Otvoritev

Uradna otvoritev Škisove tržnice 2016 se bo pričela ob 12.00 z mimohodom študentskih klubov in sprevodom mažoret Trebnje. Ob 12.20 bo začetek otvoritve s svojim govorom naznanila tudi predsednica Zveze ŠKIS Špela Oset in častni govornik, ustanovitelj dobrodelnega projekta 20 za 20, Marko Soršak. Po otvoritvi bo v VIP prostoru pripravljen sprejem za častne goste ter predstavnike klubov.

Prizorišče študentskih klubov

Dnevni program bo obsegal predstavitev klubov in animacijo obiskovalcev. Spremljevalni program na prizorišču klubov bo vključeval:

– uradno slovesno otvoritev s sprevodom mažoret in mimohodom 56 študentskih klubov,

– predstavitev študentskih klubov na stojnicah,

– degustacije kulinaričnih posebnosti posameznih regij,

– sprejem gostov na regijskih otočkih in na Mednarodnem otočku (International Ocean),

– predstavitev programa tujih študentov in njihovih držav,

– tekmovanje študentskih klubov za najboljšo stojnico ter ostale

– študentske igre in tekmovanja.

Mednarodni otok

Študentski klubi Slovenije se predstavljajo na šestih otočkih, ki predstavljajo šest slovenskih regij, sedmi otok Škisove tržnice pa je mednarodni otok, na katerem so združeni mladi predstavniki tujih držav. S projektom Mednarodni otoček (International Ocean) želi organizator spodbujati medkulturni dialog izven naših meja. Kulinarične dobrote in zanimivosti iz tujine bodo tako predstavili tudi študenti iz zamejstva, svoje delovanje pa slovenske organizacije, ki promovirajo mobilnost mladih ter organizirajo izmenjave in študijske prakse v tujini.

Države, ki se bodo letos predstavile na Mednarodnem otočku, so:

Hrvaška

Makedonija

Turčija

Južna Koreja

Slovaška

Portugalska

Francija

Švica

Srbija

Iran

 

 

 

 

 

Predstavitve študentskih organizacij

Poleg klubov se bodo v okviru popoldanskega programa predstavljale tudi:

– Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS),

– Študentska organizacija Slovenije (ŠOS),

– Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Lj) ter številne druge organizacije za mlade.

Glavni oder

Popoldanski program se bo na glavnem odru odvijal od 12.00 do 16.30. V tem času bo na njem potekala uradna otvoritev Škisove tržnice 2016 s pozdravnimi nagovori častnih gostov. Program na glavnem odru tradicionalno sooblikujejo tudi klubi, obogatita pa ga dva povezovalca.

Spremljevalni program na celotnem prizorišču

Atraktivno popoldansko in večerno dogajanje se bo letos pričelo s slavnostnim mimohodom študentskih klubov, nadaljevalo pa ob klubskih stojnicah. Izmed vseh stojnic bo organizator izbral najbolj atraktivno in ustvarjalno. Spremljevalni program, ki se bo odvijal na celotnem prireditvenem prostoru, bodo popestrile številne točke, aktivnosti in tekmovanja za obiskovalce:

nagradne igre

energy zone

nastop mažoret Trebnje

skydiving

bungee jumping

nastop profesionalnih akrobatov F&B Acrobatics

predstavitev plesa ob drogu

zorbing

fusbar

regijske študentske igre

nastop skupine Super Action Heroes

nastop skupine Rock Heroes v okviru projekta 20 za 20

nastop plesalcev Sola Hey

   

Večerni program

Glavni oder

Škisova tržnica vsako leto gosti uveljavljena imena slovenske in tuje glasbene scene, priložnost pa dobijo tudi še neuveljavljene perspektivne glasbene skupine. V več kot sedmih urah glasbenega programa, s pričetkom ob 17.00, se bo na glavnem koncertnem odru zvrstilo kar 10 kakovostnih glasbenih skupin po predvidenem programu:

17.00

Dare Acoustic

17.30

Captain Morgan’s Revenge (zmagovalci Škisolova 2016)

18.15

Ars Groova

18.55 

Connect

19.40

Društvo mrtvih pesnikov

20.30

The Capitols

21.15

Big Foot Mama

22.45

Gramofhondzie Live Experience

00.00

Leteći Odred

1.05

Čuki

Elektronski oder

Manjši oder bo namenjen vsem ljubiteljem elektronske glasbe. Na elektronskem odru bodo po predvidenem časovnem vrstnem redu nastopili:

12.00

DJ KALU

13.30

Tommy Gee White

16.00

Mike J

19.00 

DJ Katy Isterika

21.00

MC Goos & Avadox

22.30

Mike Candys

00.30

Vanillaz in Jennifer Cooke

 

  

OPIS PRIZORIŠČA

Prizorišče

Prizorišče je letos postavljeno na zelenici Kardeljeve ploščadi za Bežigradom, ki lahko sprejme večtisočglavo množico. Spremljevalni program bo potekal na prizorišču z manjšim odrom.

Sanitarije

Na samem prizorišču je postavljenih 45 kemičnih stranišč, 3 WC kabine za invalide ter 3 WC kabine z umivalnikom. Stranišča se sproti vzdržujejo.

Stojnice

Na prizorišču je od 12.00 do 18.30 postavljenih 115 stojnic, 8 jurčkov za gostinstvo na malem prizorišču, šotor z gostinsko ponudbo in šotor s kuhinjo. Vsak izmed klubov se predstavlja na eni izmed 57 stojnic, na 15 stojnicah pa se predstavljajo mladi iz ostalih držav sveta. Poleg tega je tu približno 20 stojnic za pokrovitelje in partnerje, ter stojnica za VIP-info točko.

Vhodi za obiskovalce

Na prizorišču bosta na voljo 2 vhoda za obiskovalce in več urgentnih izhodov. Vhoda za obiskovalce bosta ustrezno utrjena ter usmerjena v več kolonskih vhodov, kjer bodo varnostniki skrbeli za kontrolo in vhod obiskovalcev na prizorišče. Poleg vhodnih poti bodo poleg vhodov utrjeni izhodi za prost prehod obiskovalcev, ki bodo zapuščali prizorišče. Oba vhoda za obiskovalce bosta postavljena na severni strani prizorišča, ob robovih. 

Zbirališča odpadkov

Tudi letos bo na prizorišču poskrbljeno za ločeno zbiranje odpadkov, s čemer bomo nadaljevali tradicijo prve večje prireditve, ki se je spopadla s takšnim ekološkim projektom. Na prizorišču bo 50 zbirnih središč, 12 zunanjih kompletov in reciklažni center. Postavljeni bodo zabojniki za sprotno ločevanje papirja, stekla, embalaže, mešanih in bioloških odpadkov.

Varovanje

Za varovanje prireditve skrbi Varnost Maribor. Pred prireditvijo je organizator skrbno pripravil načrt varovanja in poskrbel za maksimalne varnostne ukrepe. Vzpostavili smo tudi dialog s Policijsko postajo Bežigrad in upravno enoto, na kateri smo imeli obravnavo 20. aprila. PP Bežigrad nam zagotavlja pomoč pri vzdrževanju reda in preprečevanju ogrožanja javnega reda in miru s policisti.

V tehničnem prostoru bo parkirano tudi gasilsko vozilo, na samem prizorišču pa bodo prisotni več gasilcev. Izdelan je požarni načrt, vse prostore in območja večjega tveganja se bo primerno označilo in opremilo z

 gasilskimi aparati. Gasilci PGD Stožice bodo na prireditvi opravljali obhode in v primeru nevarnosti takoj posredovali.

Čez cel dan bo na prizorišču prisotno tudi reševalno vozilo in zdravstvena ekipa, ki jo bodo sestavljali en zdravnik in štirje zdravstvena tehnika. V večernem terminu bosta na prizorišču prisotni dve reševalni vozili in zdravstveni ekipi, ki jih bodo sestavljali zdravnik in sedem zdravstvenih tehnikov.

Za varnost bo tudi letos dodatno poskrbljeno v okolici bungee jumpinga. Celotno prizorišče bungee skokov bo ograjeno. Prisoten bo tudi dodaten varnostnik, ki bo varoval območje skoka. Ponudnik bungee jumpinga, ki prihaja s Češke (Xtreme Sports), bo poskrbel za preverjanje psihofizičnih sposobnosti vsake osebe, ki se bo odločila za skok.

Poleg prireditvenega prostora bodo varnostniki nadzorovali tudi okolico (MORS gimnazijo) ter bližnje ceste, s katerih pričakujemo prihod večine obiskovalcev. Vodstva univerz, študentskih domov in ostalih zgradb v okolici so bila že predhodno obveščena o dogajanju. Tako varnostniki kot tudi tehnična ekipa Škisove tržnice bodo v stalnem kontaktu med seboj ter s policisti.

Skica prizorišča

Skica prizorišča z označenimi bistvenimi elementi prireditve je na voljo na spletni strani Škisove tržnice 2016: http://www.skisova-trznica.si/ (prizorišče) in v prilogi.  


VSTOPNICE

Predprodaja

Vstopnice po enotni ceni 3 eur so že na voljo v predprodaji preko spletnega sistema Olaii: http://www.olaii.com.    

Na dan dogodka

Vstopnice bodo po ceni 3 eur na voljo tudi na dan dogodka in sicer na dveh vhodih: (vhod 1) pred Fakulteto za družbene vede ali (vhod 2) pred Ekonomsko fakulteto. Prodajni mesti vstopnic bosta pod šotorom in posebej označeni. Na dan dogodka bo vstopnice možno prevzeti od 11.30 do nekaj minut pred zaprtjem oziroma do zapolnitve prizorišča. Obiskovalci bodo na prodajnih mestih vstopnice kupili in se nato z vstopnico pomaknili pred glavna vhoda na prizorišče. Vhod na prizorišče jim bodo ob izpolnjevanju vseh potrebnih pogojev omogočili varnostniki.

 

 

 PARTNERJI

Škisova tržnica je ena večjih prireditev na prostem za mlade, ki s svojim obsegom ponuja veliko možnosti za učinkovito in nevsiljivo predstavitev blagovne znamke podjetja mladim. Konceptualna dodelanost prireditve omogoča povezovanje s partnerji, ki se zavedjo pomena prave komunikacije na različnih ravneh in graditve ugleda podjetja pri današnji mladini – bodočih prespektivnih potrošnikih. S pojavitvijo na Škisovi tržnici partnerji pokažejo tudi zavezanost blagovne znamke družbeni odgovornosti, na kateri temelji tudi sama prireditev. Partnerji Škisove tržnice 2016 so:

 Kamp Menina

G3

Kolosej

Banka Koper

eHrana.si

Revija Študent

ŠOU Ljubljana

Univerza v Ljubljani – Center za obštudijske dejavnosti

Hit Radio Center in Rock Radio

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS)

Woodland

Fini Mediji

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije

Overjam Reggea Festival

Europlakat

Študentski svet stanovalcev

GorA RockA

Sprosti.Se

Zavod Ypsilon

Exit

Študentarija.net

Red Bull

Gremo na party

Dostop.si

Pepe Jeans

Ultra

Mladi.smo

AMZS

Cirkus

Dijaški.net in Študentski.net

Paranoja

Poceni potovati

1nadan

Nefix

Simobil

Barcaffe

Nanox

Terme Krka

EEMM

Collegium

4P

Agencija 101

Citron

Lmit – Ljubljanska mreža info točk za mlade

Mladinski svet Slovenije

Francoske Palačinke

Zobek

Drama

Thai Inn Pub

Delavska hranilnica

Phillip Morris

Kavarna Tiskarna

Tribu

Pole Dance Studio

Festival Novo mesto

Prozvok

Fusbar

Interplan

Akustika Primožič

Mestna občina Ljubljana

Pivovarna Laško

P&F Wineries

Olaii

Avto Aktiv

Vigrad

Šotori Petre

Avtocenter Vovk

Varnost Maribor

Dallas Records Slovenija

Avtobusna postaja Ljubljana

Snaga d.o.o.

Abanka d.d.

Varesi

Ledek

Mikrogramm

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.