V Motovun z mobilnim telefonom

Filmski festival v Motovunu, ki bo potekal od 26. do 30. julija, bo napovedal neodvisni ameriški film, v celoti posnet z mobilnim telefonom. V glavnem programu bo 19 filmov, med njimi pravkar nagrajeno Nočno življenje Damjana Kozoleta. Fokus bo na novem italijanskem filmu, slovenska udeležba pa bo tudi v žiriji, v kateri bo režiser Klemen Dvornik.

Festival, ki stavi na občinstvo, želi pokazati raznolikost svetovnega filma in njegove različne estetike. Programsko išče ravnotežje med filmi, opaženimi na velikih festivalih, in filmi, ki kažejo male zgodbe, je na predstavitvi v Ljubljani povedal direktor festivala Igor Mitrović. V glavnem programu bo 19 filmov od Nove Zelandije prek Argentine do Islandije, med njimi zmagovalec Berlinala – italijanski dokumentarec na temo begunstva Požar na morju Gianfranca Rosija, takoj po nagradi za režijo v Karlovyh Varyh pa tudi slovenski celovečerec Damjana Kozoleta Nočno življenje. To bo peti Kozoletov film, predvajan v Motovunu, in po mnenju Mitrovića, ki je dobro seznanjen s slovensko kinematografijo in se redno udeležuje Festivala slovenskega filma v Portorožu, njegov najboljši doslej.

Festival bo odprl ameriški neodvisni film Tangerine Seana Bakerja, v celoti posnet z mobilnim telefonom, zaprla pa ga bo italijanska komična drama Popolni neznanci Paola Genoveseja. “Po tem razponu se vidi, koliko različnih stvari imamo v programu,” je ponazoril direktor. V mednarodni žiriji, ki bo iz glavnega programa izbrala dobitnika propelerja Motovuna, bo tudi slovenski režiser Klemen Dvornik. Slovenska

produkcija pa bo zastopana tudi v t.i. Motovun kampusu, ki odpira vrata študentom filmskih šol.

V spremljevalnem delu bo država partnerica Italija, ki jo bodo predstavili skozi tri programe in 15 filmov s poudarkom na aktualnih mojstrih režije Giuseppeju Tornatoreju, Paolu in Vittoriu Tavianiju, Paolu Sorrentinu, Matteu Garroneju in Nanniju Morettiju. Videti bo mogoče tudi filme s skrajnjega juga države ter posebno projekcijo sveže restavrirane kopije enega največjih filmov vseh časov – klasike Armacord Federica Fellinija. Kot odziv na trenutno politično situacijo v Evropi pa so oblikovali poseben program, poimenovan Kje ste bili leta 2016?, ki bo prek petih filmov iz petih držav, od Hrvaške do Rusije, pregovoril o porastu skrajne desnice v različnih delih celine. “Namen je bil napraviti vesel, brezbrižen festival, ta program pa je znak, da za to brezbrižnostjo obstaja zapleten trenutek, v katerem je trenutno Evropa,” je poudaril Mitrović. Pet dni, 60 projekcij in okrog 100 filmov je po Mitrovićevih besedah statistika letošnje petdnevne prireditve. Nagrado Maverick, namenjeno avtorjem, ki so s svojo individualnost in svobodni duh razširili zunaj filmskega sveta, bodo podelili srbskemu režiserju Želimirju Žilniku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.