V pripravi je jezikovna strategija Univerze v Ljubljani

Kolegij rektorja Univerze v Ljubljani je potrdil sklep o oblikovanju delovne skupine za pripravo jezikovne strategije. Naloga skupine je, da oblikuje predloge rešitev za optimalno kombinacijo uporabe in razvoja slovenskega jezika na Univerzi ob hkratnem stopnjevanju njene vključenosti v mednarodni prostor. Skupini sestavljajo strokovnjaki z različnih področij dela z namenom oblikovanja strategije, ki bo ustrezala Univerzi v celoti. Jezikovna strategija bo sprejeta predvidoma do konca leta 2017.

 

Skupino za pripravo jezikovne strategije sestavlja 11 članov, med katerimi so predstavniki  različnih članic Univerze v Ljubljani (Biotehniške fakultete, Fakultete za družbene vede, Filozofske fakultete, Fakultete za matematiko in fiziko), rektorata,  študentov Univerze v Ljubljani in Inštituta Jožef Stefan. Nekateri člani komisije so že imeli vidno vlogo v razpravah o slovenskem jeziku. Med njimi sta tudi prof. dr. Simona Kranjc, vodja delovne skupine Rektorske konference Republike Slovenije za jezik, in prof. dr. Marko Stabej, soavtor monografije o rabi jezika v visokem šolstvu. Oba sta tudi redna profesorja na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

 

»Z ustanovitvijo skupine za pripravo jezikovne strategije smo na Univerzi v Ljubljani pokazali, da se zavedamo svoje vloge v procesu jezikovnega načrtovanja in da jo želimo odgovorno opraviti. Strategija bo tako zapolnila prazen prostor v univerzitetnem okolju, kjer je pogosto razvoj na področju jezika prepuščen ohlapnim zakonskim okvirom in stališčem posameznikov, ki so bolj ali manj naklonjeni dejavnostim, povezanim z rabo jezika. V času, ko je internacionalizacija ne le želja, ampak potreba, je še pomembneje, da se zavedamo vseh razsežnosti tega procesa in ga ne osredinimo zgolj na vprašanje, ali tujim študentom ponuditi predavanja tudi v tujem jeziku, marveč razmišljamo tudi o tem, kako spodbuditi razvoj slovenščine v akademskem okolju,« je ob potrditve sklepa povedala  prof. dr. Simona Kranjc. Da bo jezikovna strategija Univerze v Ljubljani dokument, v katerem bo  Univerza opredelila svoje jezikovno poslanstvo glede nadaljnjega razvijanja slovenščine ter zagotavljanja kakovosti pedagoške in znanstvene komunikacije v državnem in mednarodnem okviru, dodaja prof. dr. Marko Stabej. »Strategija bo hkrati spodbudila ter ponudila vrsto uporabnih rešitev za komunikacijske težave in izzive, ki jih prinaša univerzitetno delovanje v globaliziranem, večjezičnem in večkulturnem okolju. Do tega bomo prišli s čim širšim sodelovanjem vseh univerzitetnih akterjev.. Strategija bo uspešna, če bo postala živi vir jezikovne ozaveščenosti v univerzitetnem in širšem družbenem okolju,« je še dodal prof. Stabej. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.