Večina kandidatov za študij v prvem roku sprejetih na prvo željo

V prvem prijavnem roku je bilo na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe sprejetih 11.890 kandidatov, kažejo podatki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Med temi se je kar 81 odstotkom (9680 kandidatom) uresničila prva študijska želja. Več kot polovica od teh je bilo sprejetih na program z omejitvijo vpisa. Omejitev vpisa ima 96 študijskih programov oziroma smeri v Sloveniji.

Tistih, ki so bili sprejeti na programe, ki so jih navedli na drugem mestu, je 1620. Svojo tretjo izbiro pa je doseglo 590 kandidatov.tortni diagram na prvo, drugo ali tretjo željosprejetih kandidatov v prvem roku

Več mest in vpisov kot lani

Letos je bilo za 17.547 vpisnih mest na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2021/22 prejetih 15.279 prijav. Lani je bilo prijav manj, in sicer 15.117. A bilo je tudi kar nekaj manj vpisnih mest, in sicer 16.948.

Skoraj petina ni bila sprejeta nikamor

Kljub temu da je bilo mest več kot prijav, skoraj petina kandidatov (2210 oz. 18,6 odstotka) v prvem prijavnem roku ni bila sprejeta na noben študijski program.

Za to je več razlogov, med drugim niso izpolnjevali vpisnih pogojev, imeli so premajhno število točk ali niso opravili preskusa nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti.

Največje zanimanje za univerzitetne redne študije

Ponovno je bilo število oddanih prijav glede na vpisna mesta večje za univerzitetne kot za visokošolske strokovne študijske programe.

Poleg tega zanimanje kandidatov za redni študij ostaja enak ponudbi, na izredni študij pa se prijavi veliko manj kandidatov, kot je razpisanih vpisnih mest.tabla za pisanje s flomastri

Prejšnji članekŠtudentska poroka na hitro ali veliko poročno slavje? Koliko stane poroka v Sloveniji?
Naslednji članekDela Jožeta Plečnika na Unescov seznam svetovne dediščine

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.