Vitamini za lasje

Girl hair treatment. Dermatology oil mask. Detox therapy. Rejuvenation skincare beauty. Home self routine. Applying damaged serum. Strong conditioner. Head cosmetics product. Long
Foto: Elena Safonova iz iStock

Lepo je videti lepo negovane in sijoče lase, vendar to ni nekaj, kar bi bilo samo po sebi umevno. Nikakor ni dovolj, da svoje lase ščitimo le od zunaj, temveč jih moramo tudi od znotraj.

Vitamini, ki skrbijo za lepe lase, so med drugimi predvsem C, A in vitamini skupine B in če svojemu telesu prikrajšate živila, ki te vitamine vsebujejo, boste posledice kaj kmalu opazili. Krhkih, suhih in razcepljenih las pač ne mara nihče, zato je dobro vedeti, kakšna prehrana nam zagotovi lepe in sijoče lase.

Vitamin A

Ta vitamin se kopiči v jetrih in tako pri odraslih zaloge zadoščajo za skoraj eno leto, vendar pa se zaradi bolezni in infekcij lahko iztrošijo veliko prej. Posledice pomanjkanja vitamina A se kažejo kot luskasta koža, pusti in lomljivi lasje, slabi nohti, akne idr. Da bi ohranili vaše lase močne in lepe (in seveda obvarovali vaše telo tudi pred ostalimi posledicami pomanjkanja), uživajte dovolj živil, ki vsebujejo vitamin A. Kje ga najdete? Čisto obliko vitamina A najdete zgolj v hrani živalskega izvora: jetra, jajčni rumenjak, mleko, mlečni izdelki. V zelenjavi in sadju močnih barv pa najdete provitamin A in sicer v korenju, paradižniku, špinači, paprikah, ohrovtu, … (rumena in temno zelena zelenjava in sadje).

Vitamin B

Vitamin B je oznaka za skupino vitaminov, ki jih v naravi nikoli ne najdemo posamično. V B-kompleks spada več kot 20 vitaminov, ki vsak na svoj način vpliva na celično dihanje, celično presnovo, skrbijo pa tudi za popolno tvorbo rdečih krvničk v krvotvornih organih. Za sijoče in močne lase je zelo pomembna zadostna količina vitamina B2 (riboflavin) in pabe (ki je prav tako del B-kompleksa), ki jo najdemo v rižu, žitnih kalčkih, ledvicah, kvasu in jetrih. Vitamin B2 pa se nahaja v mleku, drobovini in zelenjavi. Pestra prehrana nudi dovolj vitaminov skupine B, vendar pa sodobni način življenja pogosto vodi v prehranjevalne navade, katerih posledica je močno pomanjkanje vitaminov skupine B. Posledice se ne poznajo zgolj na laseh, ki prehitro sivijo in prekomerno izpadajo, temveč tudi na razpoloženju, saj pomanjkanje lahko povzroča depresijo. Žal imajo vitamini B tudi svoje sovražnike: sladkor, črno kavo, alkohol in črni čaj.

Vitamin C

Ta vitamin je edini, ki ga ne morete zaužiti preveč, saj se odvečne količine iz telesa izločijo. Sodi med antioksidante, ki tkiva ščitijo pred poškodbami, krepi pa tudi imunski sistem. Če boste bolj pozorni na vnos zadostnih količin vitamina C, ne boste naredili velike usluge zgolj svojim lasem, temveč vašemu telesu na splošno. Največ vitamina C je v surovi zelenjavi in sadju in važno je, da plodovi čim manj časa ležijo v hladilnicah in shrambah, saj to vsebnost vitaminov znižuje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.