Vpis na izbrani študijski program

Univerza v Ljubljani konec januarja ali v začetku februarja izda Razpis za vpis v študijske programe, v katerem so objavljeni študijski programi na fakultetah in število razpisanih prostih mest za redni in izredni študij.

 

Trije vpisni roki

V prvem prijavnem roku (februar, začetek marca) kandidati pošljejo eno prijavo, pod katero spada fakulteta in izbrani študijski program vpisan na prvo mesto. Kandidat si po prednostnem vrstnem redu izbere enega, dva ali tri študijske programe. Uvrščen bo v prvega, za katerega bo izpolnjeval pogoje.

V drugem prijavnem roku (konec avgusta) se na še prosta mesta lahko prijavijo kandidati, ki v prvem roku niso bili sprejeti v nobenega od, v prvi prijavi izbranih, študijskih programov in tisti, ki prve prijave niso oddali.

V tretjem roku (začetek oktobra) kandidati pošljejo pisno prošnjo za vpis neposredno tistemu visokošolskemu zavodu, na katerem so ostala prosta vpisna mesta tudi po izteku drugega prijavnega roka.

 

Omejitev vpisa

V primeru, da je število prijav na določen študijski program večje od predvidenega števila prostih mest, se lahko sprejme sklep o omejitvi vpisa za določen študijski program. V primeru, da je število prijav malo večje od števila prostih mest, se lahko zgodi, da sklepa o omejitvi vpisa ni in se število prostih mest poveča.

Sklep o omejitvi vpisa izda Univerza konec aprila, po prejemu prijav za vpis. O sklepih so kandidati obveščeni pisno. Če študijski program nima omejitve, so nanj sprejeti vsi kandidati, ki izpolnjujejo osnovne pogoje. V primeru omejitve vpisa, se med kandidati za vpis izbere na podlagi dodatnih kriterijev, ki so za vsak študijski program specifični in objavljeni že v razpisu. Na podlagi kriterijev se za vsakega kandidata izračuna število točk, sprejeti pa so tisti z najvišjim številom točk glede na število prostih mest.

Prijavite se lahko s papirnato prijavo poslano s priporočeno pošto ali pa z elektronsko prijavo. Prednost slednje je, da je do izteka prijavnega roka omogočeno urejanje oziroma spreminjanje.

 

Osnovni kriteriji za vpis:

 • opravljena splošna matura 
 • ali opravljena poklicna matura 
 • ali opravljena poklicna matura in 5. predmet 
 • ali opravljen katerikoli štiriletni srednješolski program pred 1. 6. 1995
 • opravljen preizkus posebnih nadarjenosti ali psihofizičnih sposobnosti (pri nekaterih študijskih programih).

 

Dodatni kriteriji ob omejitvi vpisa (za izračun točk):

 • splošni uspeh pri splošni maturi, poklicni maturi ali splošni uspeh pri zaključnem izpitu
 • uspeh v 3. in 4. letniku
 • uspeh pri 5. predmetu (poklicna matura)
 • uspeh pri določenih predmetih na maturi
 • uspeh pri določenih predmetih v 3. in 4. letniku
 • uspeh pri preizkusu posebnih nadarjenosti in psihofizičnih sposobnosti.

 

Več informacij o vpisi dobite na: www.vpis.uni-lj.si

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.