Vpis v srednjo šolo: Plonk ceglc za vpis v prvi letnik

Slovenija ima nadpovprečen delež ženskih izumiteljic
Slovenija ima nadpovprečen delež ženskih izumiteljic Foto: Halfpoint iz iStock

Konec osnovne šole oziroma začetek srednje predstavlja pomembno prelomnico v življenju vsakega posameznika. In čeprav je ta čas zanimiv ter vznemirljiv, je obenem tudi stresen in zmeden, saj se lahko v kupu novih informacij zlahka izgubiš. Zato smo ti pripravili plonk članek, s katerim si lahko pomagaš, da česa pomembnega ne pozabiš oziroma se morda kaj novega naučiš.

Vpis v program na katerega si želiš

Vsako leto, predvidoma januarja, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavi razpis za vpis v srednje šole. Če tvoj želeni program nima omejitve se tja vpišeš pravočasno do roka in pri tem predložiš izvirnik spričeval. Če program ima omejitev pa si sprejet na podlagi meril, ki jih je postavila srednja šola.

Mathematics class. Mature white male teacher wearing face mask in classroom with group of multiracial teen high school students. Education concept. Healthcare concept.
Foto: Daniel de la Hoz iz iStock

Poklicna smer, ki jo želiš ubrati

Če se odločaš za specializirano, poklicno smer ti pri tem lahko pomaga seznam deficitarnih poklicev, ki ga vsako leto objavi Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije. Na tem seznamu najdeš poklice za katere primanjkuje delavcev. Zanje so prav tako na voljo štipendije, ki ti lahko pomagajo v času šolanja. Informativne dneve za poklicne programe, za katere so razpisana učna mesta pri delodajalcih, organizirata tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije.

Teacher Helping Students Training To Become Hairdressers
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Ostali obrazci, ki jih potrebuješ za vpis v srednjo šolo

Poleg razpisa za vpis v srednjo šolo lahko na strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport najdeš tudi druge obrazce in dokumente, ki ti pomagajo na tvoji poti. Med temi so obvestilo o poteku prenosa prijavnice za vpis novincev v srednje šole za šolsko leto, učna mesta, seznam prostih mest, stanje prijav in vpisa v srednje šole, rokovnike, šolsko dokumentacijo, prijavnice, razpise za vpis po šolskih letih in zakonodajo.

Podrobnejši opis postopka prijave za vpis v srednjo šolo pa lahko najdeš na spletni strani eUprave.

Prejšnji članekTako boš na dogodkih vedno pripravljen na množico
Naslednji članekHuawei nova 11i: Osupljiv telefon srednjega razreda, ki združuje tehnologijo s slogom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.