Vpis v zadnjem hipu

Začetek oktobra je čas, ko vpise opravljajo še zadnji zamudniki. Prostih mest sicer navadno ni več veliko, izbira je majhna, morda pa vam le še uspe najti prosto mesto na želenem programu. Preberite si vse o načinu prijave in ostalih podrobnosti, ki jih morate vedeti za vpis v tretjem roku.

Kdaj in kako?
Tretji vpisni rok na fakultete in visoke šole poteka od 3. do 6. oktobra. Vpis bo mogoč na  tistih visokošolskih zavodih, kjer bodo še ostala prosta vpisna mesta. Podatki o prostih vpisnih mestih pa za razliko od prvega in drugega roka ne bodo objavljeni, kandidati jih lahko dobijo na posameznem visokošolskem zavodu (najbolje je poklicati v referat, telefonske številke in ostale kontaktne podatke visokošolskih zavodov lahko najdete na naslednjih spletnih straneh: http://www.uni-lj.si/Clanice/ za članice Univerze v Ljubljani, http://www.uni-mb.si/ za članice Univerze v Mariboru in http://www.upr.si/sl/Clanice/ za članice Univerze na Primorskem).

Posebnega obrazca za vpis ni
Za prva dva roka v knjigarni kupimo poseben obrazec, ga izpolnimo in pošljemo na visokošolsko prijavno službo, za vpis v tretjem roku pa ni predpisanega obrazca. Kako se torej prijavimo? Neposredno na izbran visokošolski zavod pošljemo pisno prošnjo, v kateri navedemo le en program, na katerega se želimo vpisati in zanj izpolnjujemo razpisne pogoje. Dodamo svoje osebne podatke, overjene kopije spričeval in ostala dokazila ter vse skupaj pošljemo s priporočeno pošto.

Omejitve za vpis ostajajo enake!
Tudi v tretjem vpisnem roku velja, da se lahko na visokošolski zavod redno vpišete le, če še niste izkoristili možnosti ponovnega vpisa ali prepisa na drug visokošolski zavod. V nasprotnem primeru vam preostane le še izreden vpis.

Vpis na višje šole
Za tiste, ki bi si v tretjem roku želeli vpisati na višjo šolo, je postopek enak, le da tretji vpisni rok traja od 2. do 10. oktobra. Vse ostale podrobnosti so enake kot pri vpisu na visokošolske zavode. Velja opozoriti tudi na dejstvo, da sta sistema visokih in višjih šol zaenkrat še povsem ločena, tako da se lahko na višjo šolo redno vpišete tudi, če ste na visoki šoli oz. fakulteti že izkoristili možnost ponovnega vpisa ali prepisa.

Veronika Žagar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.