Vrhunski pogoji za študij ter velika stopnja zaposljivosti diplomantov Fakultete za energetiko

Konec leta 2015 je Fakulteta za energetiko, članica Univerze v Mariboru, zaključila projekt zagotovitve dodatne raziskovalne infrastrukture v okviru Inštituta za energetiko. Inštitut, ki je lociran v Poslovni coni Vrbina v Krškem, je poleg dodatnih prostorskih kapacitet bogatejši za 4 mio EUR raziskovalne opreme, ki bo v prvi vrsti namenjena raziskovalnemu delu.

V prostorih inštituta je tako možno izvajati raziskave na področju aero in hidro energetskih tehnologij, termomehanike in termoenergetike, spremljanja učinkovitosti energetskih pretvorb, visoko učinkovitih električnih strojev in pogonov, električnih vozil in plovil, materialov in njihove aplikativne uporabe v energetiki, samozadostnih in pametnih električnih omrežij, detektiranja potenciala obnovljivih virov, računalniško podprtega konstruiranja prototipov in pdb.

Omenjena oprema je velika pridobitev predvsem za študente fakultete na vseh treh stopnjah študija. Pomemben delež študija na Fakulteti za energetiko se namreč izvaja v laboratorijih, ki s sodobno raziskovalno opremo zagotavljajo odlične pogoje za pridobivanje uporabnega znanja študentov. 

Fakulteta za energetiko se lahko pohvali z visoko stopnjo zaposljivosti njenih diplomantov. V okviru Alumni kluba fakultete je bila izvedena anketa, ki je pokazala, da je 90% vseh diplomantov, ki so sodelovali v anketi in ki niso nadaljevali študija na študijskih programih višje stopnje, zaposlenih. Podobno sliko kažejo tudi podatki o stanju iskalcev zaposlitve. Na Zavodu za zaposlovanje se je kot iskalcev zaposlitve vse od prve generacije študentov, ki so zaključili študij na fakulteti, prijavilo skupno manj kot 5% vseh diplomantov Fakultete za energetiko.

Omenjeni podatki so vzpodbudni in kažejo na to, da delodajalci diplomante Fakultete za energetiko prepoznavajo kot perspektiven kader s potrebnim znanjem s širokega področja energetike. Poleg podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo električne energije, prenosom, upravljanjem in trgovanjem z energijo ter vzdrževanjem energetskih sistemov, po energetikih povprašujejo tudi podjetja, ki se zavedajo pomembnosti učinkovite rabe energije in s tem povezanimi vplivi na stroške poslovanja. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.