Vrnili 16 milijonov

S sklenitvijo verige okrog državnega zbora se je končal shod zaposlenih in študentov v visokem šolstvu, ki pa so mu poslanci le vrnili 16 milijonov evrov.

V DZ pa so medtem poslanci sprejeli dopolnilo, po katerem visokemu šolstvu vračajo 16 milijonov evrov sredstev. Med udeleženci protesta je bil tudi rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik, ki je poudaril, da vse slovenske univerze ponujajo dialog. Vladi predlagajo triletni načrt prestrukturiranja, v katerem bi se dogovorili, kako bo v prihodnje videti slovenski visokošolski prostor. S predlaganim proračunom pa univerza po njegovih besedah ne bi mogla preživeti. Če bi ga poslanci sprejeli, bi “odgovarjali za začetek uničevanja slovenskega visokega javnega šolstva“.

Predlog proračuna za leto 2013 je sicer predvideval 16 odstotkov manj denarja za izobraževanje in 20 odstotkov manj denarja za raziskovanje glede na 2011. Zato je poslance Pejovnik pozval, naj zavrnejo predlagani proračun. Ti pa so prav ob koncu četrtkovega protesta nato sprejeli dopolnilo, po katerem visokemu šolstvu vračajo 16 milijonov evrov.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.