Vse, kar ni naravno, vpliva na nas

V kolikor govorimo o predelani hrani, se moramo zavedati, da je ta nemogoča brez dodajanja aditivov v tehnoloških postopkih, ki imajo na živila posredne in neposredne učinke delovanja.
Aditiv oz. živilski dodatek je vsaka snov, ki se normalno ne uporablja kot živilo in predstavlja običajne, tipične sestavine živila.

Torej: Vse, kar ni naravno, vpliva na nas, na naše počutje, razmišljanje, celice, DNK …

Pravila in predpisi
Za vsako živilo je praviloma določeno, kateri in v kolikšni meri se lahko uporablja aditiv. Ugotavljanje varnosti aditivov poteka po mednarodnih predpisih. Vsak aditiv, ki je dodan živilu, mora biti napisan na označbi živila, bodisi z imenom bodisi z oznako, ki pomeni okrajšavo imena (E-številko). V EU je registriranih približno 1.700 aditivov brez arom, saj so le-te obravnavane posebej in jih danes poznamo okoli 4.500.

Vsi E-ji niso nevarni. Vendar se moramo zavedati, da uživanje prehrambnih dodatkov lahko vpliva na organizem na več načinov. Najbolj vprašljivo in škodljivo je dolgotrajno uživanje majhnih količin dodatkov, ki lahko izzovejo subkronične učinke, obstaja nevarnost anorganskih primesi v dodatkih, nekateri dodatki, kot denimo konzervansi, lahko povzročijo alergijske reakcije.

Nevarni E-ji v hrani:
102, 104, 122, 123, 124, 127, 131, 132, 133, 142, 150, 151, od 210 do 228, 310, 311, 312, 320, 321, 407, od 412 do 414, od 620 do 625, 951, 952, 954, za otroke tudi 420

E102 – tartazin – povzroča alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga s tumorji ščitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobčutljivih na aspirin ter za astmatike.
E110 – oranžno FCF – povzroča želodčne težave, slabost, bruhanje, kožne izpuščaje, podobne koprivnici, otekanje kože, alergije, ledvične tumorje, poškodbe kromosomov, bolečine v trebuhu, poslabšanje prebave, zavračanje hrane. Povezujejo ga s tumorji pri poskusnih živalih. Še posebej nepriporočljiv za osebe, preobčutljivih na aspirin.
E131 – modro V – povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, srbečico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije.
E173 – aluminij – povzroča številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroča osteoporozo.
E952 – ciklamat – povzroča migrene, je potencialno rakotvoren, povzročil je raka in poškodbe na modih pri poskusnih živalih.

E252 – K nitrat – dalj časa trajajoče uživanje že majhnih količin lahko povzroči slabokrvnost in vnetje ledvic. Pri zaužitju večje količine lahko povzroči močne bolečine v trebuhu, bruhanje, mišično oslabitev, omotico in nepravilen pulz. V nekaterih primerih se v želodcu pretvori v nitrit, ki je potencialno rakotvoren.

Neškodljivi E-ji:
E100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175,180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

Škodljivi za zdravje:
• problemi s črevesjem: E 220, 221, 232, 224
• problemi s prebavo: E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466 + v pakiranih sladoledih E 407
• kožna obolenja: E 230, 231, 232, 233
• uničuje vitamin B12: E 200
• povišuje holesterol: E 320, 321
• draži živce: E 311, 312
• vnetje ustne votline: E 330 – Najnevarnejši dodatek, saj povzroča raka !!! Najdemo ga: schweppes od limone, senf, nekatere brezalkoholne pijače, meso rakcev, nekateri siri, gobe v konzervi, … Poleg tega raka povzročajo še: E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239

Preprečite uporabo teh dodatkov hrani in bodite pazljivi pri izbiri živil.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.