Vse več fakultet se prilagaja študentom

V Sloveniji imamo vse več fakultet in študijskih programov, vse več je zasebnih. Poleg rednega študija lahko študiramo tudi izredno ali na daljavo.

 

Visokošolski zavodi in višje strokovne šole

Visokošolski zavodi so univerze (fakultete in akademije) in samostojni visokošolski zavodi, ki niso del univerz, delujejo pa kot visoke strokovne šole ali samostojne fakultete. Višje strokovne šole so poseben del terciarnega izobraževanja, kjer potekajo dvoletni študijski programi, ki izobražujejo za poklicne standarde.

 

Redni ali izredni študij

Redni študij je najpogostejša oblika študija, ki je organizirana tako, da naj bi povprečen študent porabil 8 ur dnevno za študij. Na redni študij se lahko vpiše vsak, ki izpolnjuje pogoje za vpis ne glede na starost ali zaposlitveni status. Redni študij je na 1. in 2. stopnji na javnih zavodih brezplačen.

Izredni študij je praviloma namenjen tistim, ki študirajo ob delu. Obveznosti so prilagojene delovniku in potekajo večinoma ob popoldnevih in vikendih. Po obsegu in zahtevnosti je enakovreden rednemu študiju, razlikuje se le v organizaciji in razporejanju dela in študijskih obveznosti. Za izredni študij je potrebno plačilo šolnine.

 

Javna ali zasebna fakulteta

Javno izobraževanje pomeni, da izobraževalno ustanovo upravlja javna oblast (država, regije ipd.), financira pa se iz javnih virov. Zasebno izobraževalno ustanovo pa upravlja zasebni sektor, financira pa se iz zasebnih virov (šolnine, prispevki ipd.).

V zadnjih letih je število akreditiranih visokošolskih zavodov precej naraslo.

Ob vpisu na zasebni zavod se je dobro pozanimati, ali je izbrani program koncesioniran, saj je v nasprotnem primeru tudi redni študij plačljiv.

Študij na daljavo ali e-študij

Vse bolj narašča povpraševanje po študiju na daljavo ali e-študiju. Glavna prednost te oblike študija je izjemna fleksibilnost, zato je še posebej zanimiv za zaposlene, mlade mamice, športnike in druge, ki zaradi službe, družinskih ali drugih obveznosti ne morejo obiskovati predavanj. Tu študirate v virtualnem učnem okolju, s pomočjo forumov, klepetalnic, družbenih omrežjih in drugih spletnih orodjih, kar vam omogoča, da ste ves čas povezani s študijskimi kolegi. Študirate takrat, ko vam čas to dopušča.

Najpogostejše težave, na katere naletijo študentje (predvsem odrasli, ki imajo tudi druge socialne vloge in zaposlitev), so učno okolje, tehnologija, komunikacija in strah.

Razpisani študijski programi

Vse podatke, povezane z vpisom in možnostmi študija, najdete v vsakoletnem Razpisu za vpis ali na http://www.vpis.uni-lj.si/vpis/razpis_kazalo.htm.

 

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.