Za javno Univerzo!

V skladu s pobudo zbora zaposlenih in študentov Filozofske fakultete, z dne, 30. 11. 2012, je dekan Filozofske fakultete red. prof. dr. Andrej Černe sklical zbor zaposlenih in študentov Filozofske fakultete, ki bo danes, v sredo, 5. 12. 2012, ob 12.00 uri pred fakulteto na Aškerčevi c. 2.

Zaposleni in študentje bodo podali protestno izjavo, ki so jo objavili tudi na spletni strani Filozofske fakultete v Ljubljani:

ZA JAVNO UNIVERZO!

PROTESTNA IZJAVA ZAPOSLENIH IN ŠTUDENTOV FILOZOFSKE FAKULTETE UNIVERZE V LJUBLJANI

Javno visokošolsko izobraževanje in znanstveno raziskovanje sta javno dobro. Zagotavljata osebno svobodo, kultiviranost ljudi in splošen napredek znanja. Če sta organizirana kot javna služba, omogočata prost dostop vsem državljanom. Poudarjamo: brezplačno in kvalitetno javno izobraževanje pomeni, da nihče ni obsojen na nevednost in revščino zaradi socialnega položaja svojih staršev in da kot družba ne zapravljamo talentov tistih, ki si ne morejo privoščiti plačila šolnine.

Humanistične vede še posebej izražajo skupno dobro s tem, da artikulirajo družbeno, kulturno in politično dogajanje ter kriterije za njihovo presojo. Ti kriteriji so lahko samo kriteriji pravičnosti in humanosti sodobne družbe. Poleg tega Filozofska fakulteta ni samo izobraževalna in raziskovalna, temveč tudi kulturna ustanova.

Aktualna vlada brezglavo sledi politiki t.i. varčevanja. Namesto da bi poskušala določiti vzroke trenutne ekononske in finančne krize in predstavila pozitiven program, ob katerem bi bili vsi državljani pripravljeni vzeti nase pošten del bremena, vlada sprejema ukrepe, ki obstoječih problemov ne rešujejo, zato pa razdvajajo družbo in mlado generacijo obsojajo na brezizhodnost.

Še posebej kontraproduktivni so varčevalni ukrepi na področju javnega šolstva. Izdatki za šolstvo niso strošek, temveč so naložba v ustvarjalnost in razvoj prihodnjih generacij. Namesto da bi že tako podhranjenim javnim univerzam zagotovili dodatna sredstva za izvedbo druge bolonjske stopnje, je vlada sredi letošnjega leta javnemu visokemu šolstvu vzela dodatnih 8 % sredstev in v predlogu proračuna za leti 2013 in 2014 načrtuje še dodatni rez v višini 8,5 %. Še več, visokošolska politika, ki obstoječe javne univerze sili v ukinjanje programov, nižanje kvalitete in uvajanje nepravičnih šolnin, z javnimi sredstvi obenem podpira ustanavljanje novih visokošolskih središč sumljive kvalitete in nejasnimi kapitalskimi povezavami. Ker so ukrepi na tem področju očitno nepravični, nesorazmerni in dolgoročno pogubni, zgroženi ugotavljamo, da vlada očitno namerava izstradati in s tem postopoma razdejati javno visoko šolstvo. Na to nikakor ne moremo pristati!

Zato delavci in študentje Filozofske fakultete zahtevamo od Vlade RS in Državnega zbora, da:

1. Zagotovi zadostno financiranje javnega visokega šolstva, in sicer vsaj v obsegu kot pred varčevalnimi ukrepi, torej leta 2011.

2. Preneha s prelivanjem javnih sredstev v zasebne visokošolske ustanove na škodo javnih.

3. Razčisti obtožbe o koruptivnih povezavah med nekaterimi uslužbenci ministrstva in visokošolskimi ustanovami.

Današnji protestni shod je šele začetek!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.