Začenja se praznik filma!

23. LIFFe se bo uradno začel s svečanim odprtjem v sredo, 7. novembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Ogledali si bomo grenko-sladko britansko komedijo Angelski delež (The Angel’s Share), ki jo je režiral stari filmski maček Ken Loach. Prireditev bosta povezovala Slon in Sadež.

 

Programski sklop Perspektive letos zaznamujejo filmi, ki obravnavajo družbeno tematiko in mladinske zgodbe; Popek je posebej omenil kontroverzni srbski film Klip Maje Miloš, ki skozi radikalno seksualnost posega v družbeno refleksijo. Palestinsko-nizozemsko-ameriški film Habibi Susan Yousef je osredotočen na težavno ljubezensko zgodbo v zasedeni Gazi, notranjo politično diferenciacijo med izraelskim prebivalstvom v razmerju do Palestincev pa prikazuje film Specialec izraelskega režiserja Nadava Lapida. S prvencem Mlada noč se bo predstavil tudi nadarjeni slovenski režiser Olmo Omerzu, ki se je šolal na znameniti praški filmski šoli FAMU. Med Predpremierami omenimo novi biografski film Margarethe von Trotta, tokrat posvečen Hannah Arendt. Janez Janša se je vrnil s filmom Jaz sem Janez Janša, ki ga je pred dvema letoma kot Več nas bo, prej bomo na cilju predstavil v mešanem mediju, tokrat pa ga je z množico sprememb pretvoril v pravi celovečerni film. Ogledali si bomo tudi s cansko palmo ovenčan film Ljubezen enega največjih imen sodobnega filma Michaela Hanekeja in Na cesti, po Kerouacovem romanu (končno) posnet film, ki je narekoval tudi temo letošnje Retrospektive (v kateri bodo med drugimi predvajali Gole v sedlu Dennisa Hopperja) in Kino-integrala, ki predstavlja avtorske eksperimentalne filme. Sklop Posvečeno bo letos izdatno predstavil ekscentričnega francoskega »nekdanjega režiserja« Léosa Caraxa in italijanskega nadaljevalca neorealistične tradicije Mattea Garroneja.

V spremljevalnem programu se bo tokrat prvič pojavila »spovednica«, v kateri bomo gledalci lahko kameram (in »brez pokore«, kakor opozarja katalog) zaupali svoja mnenja, želje in pomisleke ob filmih, med katerimi bodo nekatere najboljše spovedi vsakodnevno objavljane na spletu. Tudi razstava Route 66 Boruta Krajnca, odprta 7. novembra, bo povezana s cestnimi dogodivščinami, predstavljene pa bodo fotografije s potovanja po istoimenski legendarni glavni ameriški cesti med Chicagom in Los Angelesom.

 

Vse ostale informacije s popolnim programom najdete na: www.liffe.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.