Začenja se že 20. Čipkarija, festival z unikatno zgodovinsko kuliso

V četrtek, 13. avgusta, bo Idrija ponovno zaživela. Tokrat po zaslugi mladih in njihovega Festivala Čipkarija, ki že 20 let doprinaša k dogajanju v mestu.


Čipkarija, desetdnevni festival mladih iz Idrije in okolice, ima z idrijsko čipko in slavnim Festivalom idrijske čipke sicer le malo povezave, se pa v njegovem programu vse bolj odraža tudi zgodovina mesta. Medtem ko Festival idrijske čipke temelji na tradiciji idrijske klekljarske obrti, želijo tudi mladi v Čipkarijo vnesti še nekoliko večjo zgodovinsko noto. Prizorišča festivalskih dogodkov postavljajo ob starih objektih idrijskega rudnika ter na lokacijah, ki so tako ali drugače povezane z idrijsko zgodovino.

Akustično obarvana uvertura v festival se bo odvila v četrtek, 13. avgusta, na dvorišču gradu Gewerkenegg. Od tam se festivalsko dogajanje seli na povsem novo, še nepreizkušeno lokacijo, ki pa zaradi zgodovinske kulise obeta prav posebno vzdušje. Ključna dogodka festivala – večer elektronske glasbe in zaključnih koncertov se bosta odvila Pr’ Kajzer, nekdanjem rudniškem kompleksu, ki je nekoč služil kot eden izmed treh glavnih vhodov v idrijski rudnik. Med starimi, propadajočimi rudniškimi poslopji, bosta na petkov večer svoje plošče zavrtela Valentino Kanzyani ter Ian F., afterhour pa pripravlja organizacija REMM. Na glavni oder koncertnega večera bodo v soboto, 22. avgusta, stopili Carpe Diem, Tabu, in S.A.R.S.


Med tednom se bo dogajalo tudi v mladinskem klubu Swenak, kjer bodo poleg lokalnih bendov nastopili Ewok, Trdee & Mid Air in Helahirn, ob idrijski Kamšti pa Reggae night z izvajalci The indicals, Dubtafari sound in Rassi Hardknocks.

Festivalsko dogajanje je namenjeno tako lokalnim, kot tudi zunanjim obiskovalcem. Čeprav se Čipkarija osredotoča predvsem na mlajšo populacijo, z vsakoletno nadgradnjo dogodkov in aktivnosti postaja vse bolj privlačna tudi starejšim. V Idrijo ne prinaša le glasbe. Program festivala ponuja tek, turnirje v odbojki, nogometu, košarki in paintballu, za kar najbolj sproščene večere pa potopisno predavanje in standup komedijo s Tinom Vodopivcem, Pižamo in Perico Jerkovič. Od tradicionalnih dogodkov se bodo odvijali tudi poker in tarok turnir, ustvarjalnice ter spretnostne delavnice.

Udeležba na večini tedenskih dogodkov je brezplačna, vstopnice za večer elektronike in zaključni koncertni večer pa so že v prodaji na vseh Eventimovih prodajnih mestih ter na spletu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.