Začetek praznovanja 10-letnice koprske humanistike

Z okroglo mizo o spodbujanju prostovoljnega dela med študenti, ki so jo poimenovali »Prostovoljstvo nas spreminja«, se je sinoči začel niz prireditev ob 10-letnici koprske Fakultete za humanistične študije pod naslovom »Humanistično znanje – nuja ali nebodigatreba današnje družbe?«.

Kot je uvodoma povedala dekanja fakultete in moderatorka okrogle mize, dr. Vesna Mikolič, je prostovoljno delo vse bolj razvijajoče se področje, ki med ljudmi spodbuja občutek za sočloveka in solidarnost, študentu pa z nabiranjem izkušenj ponuja možnost za širjenje njegove strokovne razgledanosti in osebnostnega razvoja, kar so potrdile tudi njene sogovornice. Mag. Vladka Tucovič z Oddelka za slovenistiko FHŠ, mentorica 17 študentom, ki prostovoljno nudijo individualno učno pomoč pri usvajanju slovenskega jezika dijakom tujcem s Srednje tehniške šole Koper, je poudarila, da prostovoljno delo ne more biti rešitev za umanjkanje sistemskih rešitev pri dodatnem pouku slovenščine za priseljence, študentki slovenistike, Špela Baloh in Klara Šumenjak, ki prostovoljno poučujeta dijake, pa sta spregovorili o svojih pozitivnih izkušnjah pri delu z mladostniki. Diplomantka kulturnih študij in članica Slovenske filantropije: združenja za promocijo prostovoljstva, Maja Koštric, ki se je zaposlila v Hiši sadežev družbe, je potrdila, da pri iskanju redne zaposlitve štejejo tudi prostovoljske izkušnje, Emanuela Malačič Kladnik, študentka slovenistike in soustanoviteljica ruštva DAM – za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, pa, da so prostovoljci nepogrešljivi člen v pomoči drugemu. O projektih ŠOUP, ki med študenti razširjajo zavedanje o skrbi za sočloveka (krvodajalske in čistilne akcije), je poročala absolventka geografije, Sabina Cankar.
Živahna diskusija, v katero so se vključili skoraj vsi prisotni, se je zaključila z dekanjino pobudo, da bi tudi FHŠ podpisala izjavo o spoštovanju in uveljavljanju Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva in se s tem pridružila več kot tristotim prostovoljskim organizacijam v Sloveniji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.