Zahteve študentov!

Študentsko društvo Iskra, Delavsko punkerska univerza in gibanje Stvarnost so na vrata ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo prilepili zahteve, ki jih imajo glede javnega visokega šolstva. Med njimi so polno financiranje univerz in sistemska ureditev financiranja.

 

Skupine so zahteve objavile po več neuspelih poskusih pridobiti pozornost ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jerneja Pikala, so zapisali na spletni strani Iskre. “Varčevalni ukrepi zadnjih vlad so močno okrnili proračune že tako podhranjenih slovenskih javnih univerz, kot tudi gmotni položaj študentov. Kot mladi državljani čutimo dolžnost, da v dani globalni situaciji zahtevamo spremembe, ki bodo naši državi v prid, ne pa v ekonomsko, socialno in kulturno škodo,” so zapisali v zahtevah ministru in dodali, da v koaliciji organizacij ostro  zavračajo politiko varčevanja v kakršni koli obliki.

Pri tem so zahtevali, da se javnim univerzam vrne “mesto v družbi, ki si ga zaslužijo”. Zato trdijo, da so potrebni polno financiranje, sprememba financiranja javnih raziskovalnih institucij in prekinitev financiranja zasebnih visokošolskih zavodov z javnim denarjem. Ob tem so zapisali, da zavračajo komercializacijo šolstva, saj da znanje “ni last nikogar in nihče ne bi smel plačevati zanj”. Poudarili so tudi pomen sistemske ureditve financiranja, ki da je predpogoj za avtonomno delovanje univerz. “Visoko šolstvo je lahko avtonomno le s stalnim in zadostnim državnim financiranjem. V nasprotnem primeru je neprestano dovzetno za politične pritiske, zaposleni na univerzah pa se morajo ukvarjati s pridobivanjem sredstev,” so zapisali pri koaliciji organizacij. 

Na koncu zahtev pa so še spomnili, da je predsednica vlade Alenka Bratušek ob glasovanju o nezaupnici prejšnji vladi obljubila, da bo šolstvu vrnila potencial. “To obljubo smo mladi vzeli resno, zato želimo novi vladi s konkretnimi predlogi pomagati njeno delo opraviti bolje, kot je to počela prejšnja vlada. Pozivamo novo vlado, da nas kot predstavnike mlade generacije posluša in izpolni naše zahteve,” so zaključili študenti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.