Zakon o socialnih prispevkih

Študenti ogorčeni nad izjavo predsednika vlade Boruta Pahorja o napovedanih spremembah na področju zakona o socialnih prispevkih.
Študentska organizacija Slovenije je ogorčena nad napovedjo predsednika vlade Boruta Pahorja o napovedanih spremembah na področju zakona o socialnih prispevkih. Nerazumljivo jim je namreč omejevanje zgornje višine zavarovalne osnove za pokojninsko in zdravstveno varstvo ter namera sprememb sedanjega prispevka za zaposlovanje in socialno varstvo, za katerega se ne navaja novega davčnega vira, iz katerega bi se ta izpad pokril.

Pri tem ŠOS opaža namero zniževanja davčnega bremena na način, ki znižuje funkcijo prerazporejanja bogastva v Sloveniji. Ta je temeljila na dejstvu, da premožnejši prispevajo več. S tem se po mnenju ŠOS ukinja uveljavljeni sistem solidarnosti, ki je pogoj za normalno delovanje mlade države. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da tak poseg pomeni 235-milijonski izpad prihodkov, kar nakazuje na pomemben delež sredstev, ki se jih preko tega sistema prerazporedi v slovenski družbi. Še bolj nerazumljiva pa je vrednotna utemeljitev, saj se za tak korak odloča vlada, ki naj bi delovala na vrednotah socialne solidarnosti.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.