Kako poiskati službo v tujini?

Delo in študij v tujini sta ena izmed najbolj navdušujočih izkušenj, ki jih lahko doživiš v življenju. Novi kraji, nov pogled na svet, nove kulture in nova hrana čakajo nate!

Prijava na študij ali službo v tujini ti bo sicer vzela kar nekaj časa in zahtevala kar nekaj dela, a verjemi, lahko ti uspe! Če si želiš delati v državi, v kateri študiraš, ali pa si preprosto poiskati službo v tujini, imamo zate nekaj koristnih nasvetov.

  1. Službo si poišči še preden diplomiraš

Če si že v tujini in tam študiraš, je najbolj pametno, da si službo iščeš lokalno. Začni se učiti o kulturi, v kateri želiš delati.

Npr. v Franciji jim po koncu delovnika ni potrebno več gledati elektronske pošte, na Švedskem se boš moral naučiti, kaj pomeni fika ali kaj je švedski odmor za kavo. V Indiji se sestanki začnejo petnajst minut kasneje, na Islandiji pa starši dobijo tri mesece porodniškega dopusta.

Če boš službo dobil kot študent, se boš lažje naučil o kulturnih normah in pričakovanjih, ki te čakajo v tuji državi.

  1. Po diplomi si poišči poletno prakso

Poleg študija v tujini si seveda lahko poiščeš tudi prakso, v kateri boš opravljal tisto delo, ki te zanima. S prakso boš dobil dober vpogled v službo in kaj točno boš moral početi. S prakso v tujini pa boš lahko nadgradil svoje znanje o lokalni kulturi in samega sebe testiral, kakšne kariere si želiš.

Obenem boš dobil tudi nova poznanstva, ki ti bodo lahko koristila v prihodnosti. Pametno je, da poznaš več različnih ljudi, ki živijo v različnih državah.

  1. Nauči se, kako je v tujini videti iskanje službe

Poleg tega, da se boš naučil, kako delajo v tujini, se boš naučil tudi, kako so videti življenjepisi, motivacijska pisma in razgovori za službe.

Ali lahko pošlješ bolj sproščeno prijavo, tudi tistim, ki ne iščejo, ali se lahko prijavljaš samo na ponudbe za službe. Obenem pa boš ugotovil tudi ali mora biti motivacijsko pismo osredotočeno na tvojo osebnost ali na delovno zgodovino. Naučil se boš tudi, kako se obnašati med razgovorom.

Več kot se boš o službah, iskanju in postopku naučil, precej lažje boš dobil službo.

  1. Nauči se jezik

Predznanje jezika je v določenih državah bolj pomembno kot pri drugih. Če si želiš dobre službe, je pametno, da se naučiš vsaj nekaj jezika.

Če bi rad delal v večjih mestih kot so New York, London, Paris, Madrid, Rome, Sydney, učenje jezika ne bo pokazalo samo, da si sposoben, ampak tudi spoštovanje do drugih držav.

Seveda se boš težko naučil sam, zato je pametno, da se vpišeš v kakšen tečaj, tudi če je služba, v kateri trenutno delaš, v jeziku, ki ga že poznaš.

 

 

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

VIRMasterstudies
Prejšnji članekHuawei Honor 7S
Naslednji članekOdkrivanje kultnih klasik – 2. članek: Peklenska pomaranča

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.