Vse o razgovorih

close up. young casual business people shaking hands with each other. business concept
Foto: YurolaitsAlbert iz iStock

Ko odpošlješ življenjepis in te čez nekaj dni pokličejo na razgovor, moraš biti pripravljen. Razgovori so lahko čisto preprosti. Prepričan moraš biti, da si želiš to delovno mesto in iti na razgovor z mislijo, da ti bo uspelo.

Kaj storiti pred razgovorom?

Preden te zagrabi panika se umiri in malo razišči. Prav ti bo prišlo, če boš spoznal bodočega delodajalca. To pomeni, da se na internetu pozanimaš kaj dela in kakšen je njegov finančni položaj. Lahko raziščeš tudi njegovo izobrazbo, predhodne izkušnje in njegove hobije. Vendar pazi, tega na razgovoru ne smeš poudarjati, raziskava ti bo le pomagala, da ga boš bolje razumel in spoznal.

Pričakuj vprašanja. Če delo zahteva poznavanje določenega področja, lahko poleg klasičnih vprašanj pričakuješ tudi vprašanje na to temo. Klasična vprašanja se vežejo na tvojo osebnost, hobije, izobrazbo, izkušnje in ambicije. Na vprašanja se torej lahko pripraviš že doma.

Po klasičnih vprašanjih bo čas, da vprašanja postaviš ti. Tudi na to se lahko pripraviš doma. S postavljanjem vprašanj boš pokazal zanimanje za delo in pokazal se bo tvoj interes. Postaviš lahko vprašanje glede prihodnosti ali zgodovine podjetja, o delovniku, plači in izobraževanjih.

Postavljanje vprašanj

Pomembno je, da na razgovor prideš oblečen primerno za delo, na katerega se prijavljaš. Potrudi se biti urejen in ne pretiravaj z modnimi dodatki ali ličili.

Kako nastopati?

Ko pride čas razgovora, moraš obvladati prostor. Kaj to pomeni? Samozavesten in profesionalen odnos. Prvega vtisa ne pozabiš. ?

Prav tako ne bodi živčen. Ker imaš za razgovor omejen čas, moraš biti psihično pripravljen, da jih v tem časovnem okvirju prepričaš, da si najboljši kandidat za delovno mesto. Če boš na razgovoru preveč sproščen pa boš dajal delodajalcu vtis, da ti je vseeno – zadeti moraš zlato sredino.

Napis: ''sem zelo talentirana''

Klasična vprašanja

Nekaj vprašanj, ki jih lahko pričakuješ na razgovoru:

  • Zakaj si želite delati ravno za naše podjetje?
  • Zakaj naj zaposlimo vas?
  • Naštejte mi vaših pet pozitivnih in negativnih lastnosti.
  • Kaj so vaše ambicije v življenju?
  • Kje se vidite čez 10 let?
  • Ste vodja ali sledilec?
  • Kaj imate najraje in česa ne marate pri delu v tej panogi?
  • Kako se spopadate s pritiski?

Veliko ljudi misli, da je razgovor neprijetno prvo srečanje z delodajalcem, vendar ni tako. Zapomni si, da te je delodajalec poklical na razgovor, ker se mu zdiš primeren za prijavljeno delovno mesto. S tem si že pritegnil njegovo pozornost. Naslednja stvar, ki jo moraš narediti, pa je, da se pripraviš na vprašanja, si samozavesten in delodajalcu ponudiš to, kar išče. Bodi iskren, prepričan vase in osredotočen na uspeh.

uspelo ti bo!

Prejšnji članekZakaj toliko smrtonosnih virusov izvira iz netopirjev
Naslednji članekNizkokalorične pijače, ki jih lahko pripraviš doma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.