Zaposlitveni klubi za mlade prinesli že 85 zaposlitev

Skupinsko delo, ohranjanje motivacije, učenje drug z drugim, povezovanje z delodajalci in načrtovanje podjetnosti so glavne značilnosti Zaposlitvenih klubov za mlade, projekta, ki ga s pomočjo blagovne znamke ORTO že tretje leto uspešno izvaja Zavod Nefiks. Do sedaj je mladim vključenim v tri sezone prinesel že 85 zaposlitev.

 

Seveda niso vse zaposlitve neposreden plod delovanja v klubih, ampak, so velikokrat posreden učinek tistega, kar mladi pridobijo s sodelovanjem. »V klubih mladih ne zaposlujemo, niti jih ne ne vodimo za roke k delodajalcem, pač pa jim odpiramo možnosti in poti, da vse to opravijo sami«, pravi Alenka Blazinšek, strokovna vodja Zavoda Nefiks. 

 

Prav ohranjanje motivacije in kondicije za vstop na trg dela lahko pri mladih, ki so že več kot eno leto brezposelni, postane težava. Klubi pa so naravnani tako, da skupaj zberejo mlade, ki so v enakem položaju, ti pa začno konstruktivno delovati kot skupina z istim ciljem – dobiti zaposlitev. Klubovci drug drugemu predstavljajo socialno mrežo, drug z drugim delijo znanje, v skupnih projektih pa vsak prispeva tisto kar zna, ter se na tak način lahko predstavi potencialnim delodajalcem. Uroš iz Ljubljane: »Meni se je trud izplačal, saj sem se zares angažiral in moji sedanji delodajalci so me na tak način opazili in tudi zaposlili«. 

 

Zaposlitveni klubi so se v treh sezonah izvajali v Celju oz. Šentjurju, Ljubljani, Gornji Radgoni, Mariboru, Murski Soboti, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu, Vojniku in Zagorju ob Savi.  Klubovci ne iščejo zgolj zaposlitev, ampak, jih tudi ustvarjajo. Temu je namenjena podjetna aktivnost, ki jo izvede vsak zaposlitveni klub. Največ klubov se loteva prodajnih aktivnosti, prodajajo pa predvsem izdelke, ki jih izdelujejo sami, organizirajo dogodke in prireditve, imeli pa so celo dražbo. Na tak način krepijo kompetence, ki jih delodajalci pri mladih iskalcih zaposlitve najbolj iščejo: podjetnost, sposobnost trženja, prodaje in postavljanja izdelka na tržišče.

Mnogi mladi so s svojim prizadevanjem v klubih že dobili zaposlitev. Tina iz Novega mesta: Postati del zaposlitvenega kluba Nefiks ti da motivacijo in zagon, da je preprosto mogoče najti pot do prave zaposlitve in do samega sebe. Preprosto te pripelje do pravih ljudi in s tem do pravih poti. Super priložnost za vsakogar, ki išče pot do zmage.” Azra Mujkanović, iz Zagorja, ki je dobila zaposlitev v okviru programa Podjetno v svet podjetništva:Vidim se na začetku poti mlade in uspešne podjetnice, ki bo kmalu začela živeti svoje sanje. Klubovci nismo pridobili samo novega, dragocenega znanja, pač tudi močno pripadnost skupini. Skrbno stkani odnosi klubovcev se odražajo v neverjetnem medsebojnem sodelovanju«.

Zaposlitveni klubi delujejo, saj tudi tistim članom, ki zaposlitve iz različnih razlogov še niso dobili, prinašajo dragocene nove možnosti in znanje. »Vračanje mladim je pomemben del poslanstva blagovne znamke ORTO, zato smo ponosni, da zaposlitveni klubi prinašajo toliko uspešnih zgodb. Ne le, da je kar 85 mladih dobilo priložnost za pridobivanje dragocenih delovnih izkušenj, tudi ves socialni kapital, kompetence in znanje, ki so jih pridobili v okviru zaposlitvenih klubov, jim bodo nedvomno pomagali pri nadaljnji karieri«, je povedal Andrej Krajner, direktor sektorja komunikacij na Si.mobilu. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.