Zaposljivi poklici

Obstaja vrsta študijev, pri katerih mlade skrbi predvsem to, ali bodo z določeno izobrazbo zaposljivi.

Na žalost je tako, da je danes veliko pridnih študentov, ki se pridno učijo in doštudirajo. Žal pa ni nujno, da jim poklic, za katerega so se odločili, uspe tudi najti. S to težavo se v zadnjem času spopada veliko študentov. Obstaja tudi nekaj študijev, pri katerih se študentu delo ponuja že ob študiranju, a na žalost so bolj izjema kot pravilo. Obstaja še tudi nekaj nazivov, ki so dobro zaposljivi, a se do njih ne da priti tako lahko. Potrebna je volja, veselje do poklica in želja po učenju.

Kateri so torej najbolj zaposljivi poklici?

Ljudje smo s svojimi posegi v naravo okolje povsem izčrpali. Pretirana brezbrižnost ljudi se kaže v naravi, ki je v čedalje slabšem stanju. Pretirano poseganje v naravo se velikokrat vrne tudi z naravnimi nesrečami, ki jih nenehno doživljamo (poplave, potresi, plazovi, suše). Ljudje so se začeli zavedati posledic in zato se odločajo za čedalje bolj „zeleno“ življenje. Prav tako se v eko ravnanje vključuje tudi vse več podjetij, saj se zavedajo, da lahko v prihodnosti le tako uspejo. Podjetja in država potrebujejo strokovnjake s področja okoljevarstva. Zato so poklici, ki jim pravimo tudi ekološki oz. zeleni poklici, čedalje bolj zaposljivi (študij ekologije, znanost o okolju, študij ekoremediacij).

 

Manj znan, a iskan, poklic je gerontolog. Pri tem poklicu gre za vključevanje starejših v družbo in za prilagajanje okolja starejšemu prebivalstvu. Znano je, da se prebivalstvo stara. Ker je starejših vse več, je v interesu podjetij, da se svojim možnim strankam tudi prilagodijo. Zato bo poklic v prihodnosti vse bolj iskan, saj bodo podjetja svoje produkte in storitve prilagajala starejšim.

 

V smeri zdravstva je veliko zaposljivih poklicev

Iskan kader so diplomirane medicinske sestre (dipl. zdravstveni delavec). Študij v Sloveniji je zelo dostopen, saj ga je mogoče izbrati na mnogih slovenskih fakultetah. Prav tako pa je ta poklic močno zaposljiv tudi v tujini, zato je pametno znati tudi kakšen tuj jezik, s katerim si lahko odprete možnost za zaposlitev v tujini.

 

Kot vam je znano, v zadnjem času v Sloveniji močno primanjkuje zdravnikov. Gre za poklic, ki je dobro plačan in predvsem zelo spoštovan s strani ljudi. Za naziv doktor medicine je potrebnega veliko truda in učenja. S končanim študijem pa učenja še zdaleč ni konec. Gre za poklic, kjer je učenje vseživljenjsko.

 

Tudi ljudje, ki so po poklicu fizioterapevti, lažje dobijo zaposlitev. Gre za študij, do katerega je težko priti, saj je za vpis na ta študij potrebno visoko število točk, saj je število mest omejeno.

 

Ljudje smo danes navajeni na mnogo naprav, brez katerih si ne znamo predstavljati življenja. Le še redki so tisti, ki nimajo mobilnega aparata, avtomobila, računalnika. Včasih so ljudje poznali le televizijo in radio. Danes pa je računalništvo tako napredovalo, da le stežka dohajamo vse novosti. Računalništvo se spreminja z bliskovito hitrostjo. Mobilni telefon že dolgo ni več namenjen samo klicanju in pošiljanju sporočil SMS. Televizijo, radio in računalnik lahko „nosimo“ s seboj v obliki pametnega telefona. Ljudje vsakodnevno uporabljamo različne aplikacije, na katere smo se tako navadili, da si brez njih življenja več ne predstavljamo. Za tako hitro širjenje računalništva in razvoj aplikacij pa so potrebni strokovnjaki. Razvijalci programske opreme in aplikacij so in bodo tudi v prihodnosti zelo iskan kader.  

 

Iz zgoraj napisanega torej lahko sklepamo, da so najbolj zaposljivi tisti poklici, ki sledijo trendom v svetu. Svet se razvija in največ zaposlovanja bo ravno na področjih, kjer vse hitro narašča in se razvija. Največ težav pa bodo imeli tisti kadri, ki se izobražujejo na področju, kjer je kadrov že tako in tako preveč ali pa tisti, ki se znajdejo v začaranem krogu pomanjkanja izkušenj. Mnoga podjetja namreč iščejo delavce z izkušnjami. Mnogi pa takoj po študiju le-teh nimajo. Zato je torej o možnostih zaposlitve dobro razmišljati že prej in poleg znanja pridobiti čim več izkušenj.

 

Tjaša Ruparčič 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.