Zdrava prehrana za vse študente

Danes je zdrava prehrana izredno pomembna, vendar se večina mladih kljub temu ne prehranjuje pravilno. Razlogov je veliko, še najbolj pogosto je nenehno pomanjkanje časa, še vedno pa je prisotno pomanjkanje informacij, kako si pravzaprav lahko pripravimo zdrav in hranilen obrok.

Na Zvezi Študentskih klubov Slovenije se zavedjmo problematike, zato je nastal projekt Škisovi dnevi zdrave prehrane, kjer skušamo mlade že več let ozaveščati o pomenu pravilne prehrane. Letošnji projekt je obogaten še z mednarodno študentsko izmenjavo.

Za vse študente v Ljubljani jo najbolj zanimiv del projekta potekal v sredo, 17. marca, ko ste lahko tudi sami videli rezultate celotedenskega dela študentov na izmenjavi. Videli in preizkusili ste, kakšen zajtrk bi morali pripraviti vsak dan. Pogostili so vas z žitnimi in mlečnimi izdelki iz Mercatorjeve linije Zdravo življenje, za vitamine pa je poskrbel Juicebox s svojimi smoothiji.

V okviru programa Mladi v Akciji bodo organizirali mladinsko izmenjavo z naslovom »The importance of healthy nutrition among students«, ki poteka med 12. in 18. marcem v Novem mestu in v Ljubljani. Slovenskim študentom se bodo pridružili mladi iz Turčije, Poljske in Španije, ki bodo prispevali svoj pogled na problematiko. Skupaj bo 30 mladih odkrivalo osnove zdrave prehrane, se seznanilo z veganstvom, vegetarijanstvom, športno prehrano, motnjami hranjenja, pripravo jedilnika in sestavo obrokov, tudi sami pa se bodo preizkusili za štedilnikom in se priučili osnovnih kuharskih veščin. Študentje bodo vsak dan nekaj časa namenili različnim športnim aktivnostim, kot so aerobika, plavanje, pilates, spinning in vaje za hrbtenico in sproščanje.

Vso pridobljeno znanje bodo mladi prenesli v svoje lokalno okolje in ga uporabili pri načrtovanju lastnih projektov. Tekom izmenjave bo v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja nastajala publikacija, ki bo vsebovala osnovne informacije in koristne nasvete, kako izboljšati študentski vsakdan s pravilnimi prehranjevalnimi navadami. Publikacija bo na voljo vsem zainteresiranim študentom na spletni strani, vse informacije in na novo pridobljeno znanje pa bodo posredovali vsem študentskim klubom v Sloveniji, ki bodo idejo širili še naprej. Vse informacije o projektu si lahko ogledate tudi na www.skis-zveza.si.
Po koncu projekta si želijo, da bi se mladi bolj zavedali pomena zdrave prehrane in samemu prehranjevanju posvečali tudi več časa. Prav zaradi nenehnega stresa, ki ga preživljamo, lahko tako vsaj nekaj naredimo za naše zdravje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.