Zdravstvena oskrba študentov

Kakšna zdravstvena zavarovanja morajo študentje imeti in kako se lahko zavarujejo? Kje dobijo osnovno zdravstveno oskrbo?

Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Študent je lahko zdravstveno zavarovan kot družinski član otrok, če se šola in ima status, vendar najdlje do dopolnjenega 26. leta. Zavarovani so tudi izredni študenti, če niso zaposleni in ne prejemajo nadomestila od Zavoda za zaposlovanje. Študentom s statusom do dopolnjenega 26. leta ni treba plačevati tudi dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Vključitev v zdravstveno zavarovanje je obvezno, plačilo predpisanega prispevka pa je vezano na vir, ki zavarovancu zagotavlja osnovno socialno varnost. Če nimaš osnove za zavarovanje, nikogar, ki bi te bil dolžan preživljati, niti nobenih lastnih sredstev, te mora zavarovati občina, kjer stalno prebivaš. To velja tudi za tistega, ki izgubi status študenta. Pogoj je, da nisi zaposlen, nimaš lastnega premoženja, si državljan Republike Slovenije in imaš urejeno stalno prebivališče na območju Republike Slovenije. Zdravstveno zavarovanje si urediš na pristojni upravni enoti, prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje bo v tem primeru plačala občina. Za doplačilo do polne vrednosti zdravstvenih storitev pa bo taka oseba samoplačnik ali pa bo sklenila prostovoljno zavarovanje, ki pa ga bo morala plačati sama.

Zdravstveni dom za študente se nahaja na Aškerčevi ulici
Študenti, ki študirajo v Ljubljani, imajo zagotovljeno celostno zdravstveno oskrbo na enem mestu v okviru zdravstvenega doma za študente. Ta pokriva področje preventive (sistematski zdravstveni pregledi, obvezna cepljenja, zdravstvena vzgoja) in kurative, nadalje področje splošnega zdravstvenega varstva, zobozdravstvenega varstva ter dve ambulanti specialistične dejavnosti (ginekologije in psihiatrije). Študent, ki študira na kateri koli visokošolski ali univerzitetni ustanovi v Ljubljani, mora sam poskrbeti za ureditev zdravstvenega zavarovanja. Nato pa se lahko opredeli za svojega osebnega zdravnika (zobozdravnika, ginekologa) v ZDŠ. Tisti, ki ima izbranega osebnega zdravnika v domačem kraju, dobi tu le nujno pomoč v primeru nenadne obolelosti ali sveže poškodbe, kontrole in nadaljevanje zdravljenja pa opravi pri osebnem zdravniku.

Glavna enota se nahaja na Aškerčevi 4 v Ljubljani, v študentskem naselju v Rožni dolini (blok 8) na Cesti 27. aprila 31 v Ljubljani pa je dislocirana enota. 

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.