Združujemo Evropo in ustvarjamo priložnosti

Ne zanima me, kako si izobražen, povej mi, koliko si potoval. V današnjem času, ko ”samo” diploma ne predstavlja zagotovila zaposlitve, mladi iščejo znanja in možnosti, ki lahko CV-ju dajo dodano vrednost. Mobilnost, neformalna izobrazba in mreženje, so tri najučinkovitejša orodja aktivacije mladih, zato vam društvo ESN pri Univerzi v Mariboru v okviru svojih projektov  ponuja obilico priložnosti, ki vas lahko postavijo na sam vrh seznama najbolj zaželenih kadrov.

 

V Mariboru pripravljajo dogodke, na katerih lahko mladi pokažejo svoje talente in potenciale, postanejo prepoznavni, spoznajo morebitne delodajalce in navežejo stike ter sklenejo prijateljstva s študenti iz cele Evrope. Več o dogajanju, ki bo popestreno še z odličnimi in nekonvencionalnimi zabavami, si lahko preberete v nadaljevanju članka.

                                                                           

KDO SO ESN-jevci?

 

Ko se prvič znajdeš v družbi ESN-jevcev, najprej pet minut misliš, da si med člani kakšne organizacije, ki skrbi za dobro počutje tujcev v Sloveniji, malo kasneje se ti zdi, da bi lahko bili tudi kakšno fantastično podjetje za organiziranje zabav. Ko tvoje mnenje o njih v naslednjih minutah preide še od agencije za oglaševanje, do dobrodelne ustanove, kreativnega biroja, društva filozofov… preprosto obupaš. Vsakodnevna logika tukaj ne deluje, saj ne sodijo v noben predal in hkrati v vse.

Njihova primarna naloga je olajšati prve korake tujim študentom, ki pridejo na Erasmus izmenjavo v Maribor in jim predstaviti mesto v najboljši luči. Z odličnim mentorskim sistemom jim zagotovijo, da se nikoli ne znajdejo v težavah (vsaj ne sami),  z različnimi aktivnostmi jim približajo slovensko tradicijo in kulturo, s projektom Social Erasmus jim omogočijo, da dobra dela družbi tudi vračajo, njihove inovativne zabave z vsakič drugačno tematiko pa so že tako znane, da o njih ne bomo izgubljali besed.

Verjamejo, da resnično uspešnih ljudi ne ustavi poraz, še manj pa uspeh, zato so razširili meje in začeli s projektom Listen to the Youngle.

 

LISTEN TO THE YOUNGLE

Youngle: Youngle: Aktiven, samostojen, fleksibilen, odgovoren mlad človek


Youngle ekipo sestavljajo pozitivci, ki verjamejo v svetlo in barvito prihodnost, hkrati pa se zavedajo dejstva, da so čopiči in barve za dosego tega cilja v njihovih rokah.

Z gibanjem Listen to the Youngle sporočajo mladim, da so oni nosilci družbenega razvoja in da je vsak posameznik odgovoren za lepo prihodnost vseh, vendar se zaradi zunanjih ovir in pritiskov žal te vloge prevečkrat ne zavedajo, ali pa je ne znajo oziroma ne upajo prevzeti. Z organiziranjem različnih aktivnosti jim želijo odpreti oči, jih opremiti z znanjem, izkušnjami, samozavestjo in pozitivnim pogledom na svet. Za vsako akcijo pa je seveda nujno potrebno zavedanje, zato v okviru prvega stebra: ZBUDI SE!, mlade ozaveščajo o družbeni situaciji, v kateri se trenutno nahajamo ter jih s tem poskušajo zbuditi iz danes tako zelo modne apatije in jim pomagati pri prvih korakih na poti do uspeha.

Mnogo mladih pa se že zaveda situacije, vendar ne najdejo pravih rešitev. Pri tem jim pomagajo v okviru drugega – NAJDI SE! stebra, ko jih peljejo skozi Youngle labirint, ki je prispodoba današnjega sveta – možnosti je ogromno, pravo pot pa je težko najti. S samostojno organiziranimi dogodki ali pa z usmerjanjem na številne priložnosti, ki jih ponujajo druge mladinske organizacije, želijo mladi Younglovci svojim vrstnikom postaviti jasne in učinkovite smerokaze na velikokrat zahtevni poti do odkritja lastnih potencialov.

Na razstavi Youngle na Mobilnosti so s pomočjo mladih fotografov prikazali mobilnost kot učinkovito orodje aktivacije, trenutno pa predstavljajo javnosti številne mlade talente, umetnike, inovatorje in kreativce, na razstavi Mladi Youngle Talenti, ki se bo otvorila 25.3.2013 v Nakupovalnem središču Europark v Mariboru. Nadobudni organizatorji se zavedajo, da je pot do uspeha lahko tudi naporna in temačna, zato na tematskih Open Mic večerih / Youngle Čvekih  gostijo svetle zglede mladih, ki so svoje potenciale že našli, jih vztrajno uresničujejo in so pri tem tudi uspešni ter skupaj z njimi odkrivajo recept za uspeh.

Svoje poslanstvo pa dopolnjujejo s tretjim kronskim stebrom: AKTIVIRAJ SE!, ki spodbuja mlade, da vzamejo prihodnost v svoje roke in začnejo temelje zanjo graditi pravočasno.

Vrh projekta se bo zgodil letos aprila, ko bo društvo ESN Maribor v svojem domačem kraju gostilo največjo mednarodno mladinsko konferenco v Sloveniji, AGMaribor 2013 in vsa svoja sporočila zaokrožilo v en dan priložnosti, imenovan Youngle Day.

MLADINSKA KONFERENCA AGMaribor 2013

ESN International je največja interdisciplinarna in prostovoljna študentska organizacija v Evropi, AGM (Annual General Meeting) pa je njena letna generalna skupščina. Je največji in najpomembnejši mednarodni dogodek ESN mreže in hkrati njeno odločevalno telo, torej je organiziranje tega dogodka ogromen izziv in hkrati velika čast, ki si jo je letos izborilo društvo ESN Maribor.

Povedano preprosteje – to pomeni, da bo v kratkem Maribor gostil največjo mednarodno mladinsko konferenco, kakršne v Sloveniji še ni bilo. V času trajanja njenega glavnega dela, med 11. in 15. aprilom, se bo po Mariboru sprehajalo več kot 600 mladih iz celotne Evrope, ki že sedaj zasedajo pomembne funkcije v mladinski politiki, so aktivni in si uspešno gradijo svojo prihodnost in kariero. Z izvedbo tega dogodka želijo člani ESN Maribor dokazati, da se Maribor lahko postavi ob bok, če ne še kaj več, ostalim evropskim mestom, ki so skupščino že organizirala, kot so španska Granada, madžarska Budimpešta ali turški Istanbul. Hkrati pa želijo mlade udeležence konference predstaviti kot vzgled aktivnih evropskih državljanov.

 

YOUNGLE DAY

Ne zgodi se pogosto, da lahko komuniciramo z več kot 600 mladimi iz cele Evrope v enem dnevu, zato so se organizatorji koference odločili, da bodo to situacijo celovito izkoristili in organizirali poseben dan – Dan priložnosti ali Youngle day. Odvijal se bo 12. aprila na Tehniških fakultetah Univerze v Mariboru in bo razdeljen na tri sklope:

1. Uni – market

Gre za največji tovrstni sejem v Evropi, na katerem se bo predstavilo 410 Univerz. Uni -market bi lahko mirne duše poimenovali tudi tržnica znanja, saj bomo lahko informacije o univerzah, visokošolskih zavodih in študijskih programih izvedeli iz prve roke.

Ker pa so sodelujoči hkrati tudi člani ESN mreže, se nam zagotovo obetajo zanimive, drugačne in zabavne predstavitve. Vzporedno s sejmom bo potekal spremljevalni program s številnimi predavanji zvenečih imen in pionirjev podjetništva ter praktične delavnice, ki vas bodo opremile s konkretnimi znanji in močnimi orožji v boju za lepšo prihodnost.

2. Karierni sejem

Istočasno s sejmom pa bo Študentsko društvo IAESTE Maribor izvedlo Karierni sejem, na katerem pričakujejo vsaj dvajset podjetij iz Slovenije in tujine. Sodelovale bodo organizacije in projekti, katerih primarna funkcija je povezovanje mladih z gospodarstvom in promocija aktivne participacije študentov in diplomantov, celotno dogajanje pa bo še dodatno popestreno z raznimi predstavitvami, predavanji in delavnicami.

Odlična priložnost za študente in diplomante, da se naučijo poslovnega bontona, zakorakajo v svet podjetij in navežejo stike z bodočimi sodelavci in delodajalci.

 

3. Youngle parada

Po zaključenem Kariernem sejmu in Uni – marketu, se obeta barvita parada mladih – manifestacija ideje, da se mladi iz vseh vetrov lahko združijo in hodijo po isti poti.  Organizatorji, obiskovalci in mednarodni gosti, se bodo oblečeni v barve svojih držav sprehodili po mestu in simbolično zakorakali v boljšo prihodnost.

In v boljšo prihodnost resnično verjamejo. To dokazujejo z odrekanjem kavicam in zabavam, z vsako uro prostovoljnega dela, z vsako minuto spanca, ki ga žrtvujejo za svoje delo. Zdi se nemogoče, da za takšnimi projekti stoji samo nekaj deset študentov, brez bogatih organizacijskih izkušenj ali zajetnih finančnih sredstev in morda so “nori”, ampak pravijo, da jim je všeč. S tem dihajo, za to živijo in se borijo. Na mladih svet stoji, kje boš pa ti, ko se bodo postavljali naši temelji? Bodi Youngle!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.