Zelenjavni čips – zdrava alternativa kupljenega

Si predstavljaš, da bi grizljal/a svoj ljubi čips povsem brez slabe vesti? S hrustljavim čipsom iz korenja in druge zelenjave ti to ne bo več tako težko.

 

Ni le slasten, temveč tudi zdrav in čisto lahko ga je pripraviti.

In ko pridejo gostje, ga lahko postrežeš z jogurtovo-zeliščno pomako.

Pestrost okusov, barv in oblik bo impresionirala še tako velike petičneže.

Več kot preprosto!

  • Najprej ga olupiš!

Svežo zelenjavo, na primer gomolj zelene, redkev, rdečo peso, bučke, topinambur ali seveda krompir, olupiš. Če je zelenjava mlada in ima tanko lupino, jo lahko s krtačko le temeljito očistiš, razen rdeče pese, ki jo moraš vedno olupiti.

  • Narežeš ali tanko zribaš!

Očiščeno zelenjavo nato zrežeš ali naribaš na zelo tanke rezine ali trakove. Pri tem si lahko pomagaš tudi z nožkom za lupljenje krompirja.

  • Rezine dobro posušiš!

Narezano zelenjavo v skledi zmešaj s soljo in pusti stati približno 20 minut. Medtem bo zelenjava izločila vodo. Zelenjavo na cedilu, jo dobro odcediš in jo temeljito osušiš s papirnato kuhinjsko brisačo.

  • Malce pikantnosti za okus!

Po okusu rezine zelenjave zmešaj z malo olivnega olja. Za več pikantnosti naj poskrbi kari, paprika in čili v prahu. Lahko zmešaš tudi pasto iz sesekljanih mediteranskih zelišč in malo olivnega olja ter jo namažeš na rezine zelenjave.

  • Na peka papir in v vročo pečico!

Čas je za peko! Rešetko ali velik pekač obloži s papirjem za peko. Nanj položi vsako rezino posebej, drugo zraven druge. Med seboj se ne smejo prekrivati, sicer se bodo zlepile. V pečici, ogreti na 180 stopinj (v ventilatorski na 160), jih peci od 20 do 30 minut.

  • … ali pa kar v cvrtje!

Hitreje gre, če zadostno količino olja naliješ v globoko ponev in ga segreješ. Rezine v olju cvri približno 2 minuti in jih odcedi na papirnati kuhinjski brisači.

  • Le še počakaj na goste!

Ohlajen čips hrani v neprodušno zaprti posodi. Čips bo tako ostal svež do štiri tedne.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.