Živel strip! Živela animacija!

Rome Italy March 08 creation of Adam by Michelangelo
Foto: Vieriu Adrian iz iStock

12. 1. – 9. 2. 2017 – razstava ilustracij, stripa in poštne umetnosti
Razstava Tanje Komadine in Piermaria Cianija je del mednarodnega projekta Živel strip! Živela animacija!, ki že 12 let spodbuja stripovsko ustvarjalnost najmlajših v Sloveniji in Furlaniji – Julijski krajini. Projekt obsega mednarodni nagradni natečaj za šolarje in dijake, simpozij, projekcije in delavnice ter razstave, in je namenjen spodbujanju mladih avtorjev pri ustvarjanju na področjih stripa in animiranega filma.

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška letos že drugič gostuje razstava, ki mladim nadobudnežem, šolarjem in dijakom, služi za navdih, pri vstopu v čarobni svet ustvarjanja. Slovenska ilustratorka in stripavtorica Tanja Komadina bo predstavila risane junake in njihove večplastne zgodbe. Gledalci se bodo spoznali predvsem z dečkom Miletom iz avtoričinega stripovskega prvenca Fino kolo. Pripoved o mladem beguncu, ki prispe v Slovenijo s hrepenenji in razočaranji, je kritik stripa Iztok Sitar, označil za izvrsten družbenokritičen mladinski strip. Avtorica bo predstavila tudi druge like, predvsem takšne iz živalskega sveta, ki jih je zasnovala za najmlajšo publiko.

Italijanskega umetnika Piermaria Cianija bomo predstavili z deli, ki so nastala ob desetletnici avtorjeve smrti in so svojevrsten ‘in memoriam’ delu tega mnogostranskega italijanskega ustvarjalca. Več kot 24 avtorjev in avtoric je ustvarilo dela v različnih tehnikah, izhajajoč iz značilnega Cianijevega žiga, in jih poslalo po pošti. Italijanski del razstave je tako svojevrsten hommage avtorju, njegovim idejam ter pionirskemu delu na področju poštne umetnosti, kjer je Ciani tudi deloval.

Naslov projekta, Srečno pot, pošta (Posta Benandante), izhaja iz imena italijanskih protagonistov poštne umetnosti Association Porto Benandante iz Portogruara, ki se je poimenovalo po benandantih, pripadnikih kulta, ki so v 16. in 17. stoletju z uroki in magijo skrbeli za rodovitnost zemlje v Furlaniji.

Projekt Živel strip! Živela animacija! družno organizirata revija Stripburger iz Ljubljane in združenje Vivacomix iz Pordenona, da širita in promovirata stripovsko in bralno kulturo med mladimi. V Vodnikovi domačiji smo se jim pridružili zato, ker nas druži skupno poslanstvo.​

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.