Zlata palma za najboljši film Amour (Ljubezen) režiserja Michaela Hanekeja

Michael Haneke je prejel zlato palmo na 65. filmskem festivalu v Cannesu. Njegovo že drugo zlato palmo je dobil za dramo Amour (Ljubezen).
Zgodba govori o starejšem paru. Neizbežna smrt se približuje. Dogajanje so posneli skoraj le na eni lokacij, v stavbi. Igralca, Jean-Louisa Trintignanta in Emmanuelle Riva, oba že pri dobrih osemdesetih, sta bila nagrade zelo vesela.

Palmo za najboljši scenarij je dobil romunski režiser Christian Mungiu za film Dupa dealuri (Za hribi) in glavni igralki filma Cosmina Stratan in Cristina Flutur palmo za najboljšo žensko vlogo. Film je posnet po resničnem dogodku. Prikaže tragedijo dveh deklet v samostanu, konflikt med zemeljsko in duhovno ljubeznijo in preobrat iz najplemenitejšega namena v katastrofo.

Palmo za najboljšo moško vlogo je prejel Danec Mads Mikkelsen. V filmu Jagten (Lov) ga neupravičeno obdolžijo za pedofila. Za  najboljšega režiserja festivala letos velja Carlos Reygadas. V svojem filmu Post Tenebras Lux mehiško-francosko-nemško-nizozemska produkcija pripoveduje o glavnem junaku Juanu in njegovi družini. Na mehiškem podeželju se srečuje z različnima svetovoma.

Veliko nagrado žirije je dobil Italijanski režiser Matteo Garrone. Predstavil se nam je s filmom Reality (Resničnost), o obsedenosti družbe z zvezdništvom in resničnostnimi šovi.
Oglejte si vse nagrade na http://www.festival-cannes.fr/en.html

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.