Zlati ljubljanski študentje

Skupina študentov ljubljanskih naravoslovnih fakultet je na mednarodnem tekmovanju iz sintezne biologije prejela zlato medaljo.

Tekmovanje je med 30. oktobrom in 3. novembrom potekalo na univerzi Massachusetts Institute of Technology, ki je četrta ne lestvici najboljših ameriških univerz, v mestu Cambridge v ZDA, skupina študentov ljubljanske univerze pa se ga je udeležila že četrtič. Na tekmovanju je sodelovalo 112 ekip univerz z vsega sveta, med njimi pa so bile najuglednejše ameriške, evropske in azijske univerze.

Projekt pripravili na Kemijskem inštitutu
Slovenska ekipa je projekt pod vodstvom mentorjev pripravila na Kemijskem inštitutu Ljubljana. Za projekt so razvili novo tehnologijo priprave nanomaterialov iz proteinov, pripravljenih v bakterijah. Pokazali so tudi dejansko uporabo pripravljenih materialov za odstranjevanje virusov, pripravljeni materiali pa obetajo dodatne možnosti za dostavo zdravil, katalizo, separacijo molekul in pripravo materialov s posebnimi lastnostmi.

Ta nagrada pa ni prva, ki so jo Slovenci dobili na tem tekmovanju, pred dvema letoma so slavili s projetkom o zdravljenju virusa HIV.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.