Zveza ŠKIS v november z novo predsednico in novim članom, Klubom zamejskih študentov

Predstavniki študentskih klubov Slovenije so izvolili novo vodstvo svoje krovne organizacije. Po dveh letih vodenja se je od svoje funkcije poslovila Špela Oset iz Celja, in jo predala Primorki Patriciji Premrov, večletni aktivistki Zveze ŠKIS in nekdanji vodji Odbora za izobraževanje. Podpore pa predstavniki študentskih klubov niso izkazali le novemu vodstvu, temveč tudi novemu članu Zveze ŠKIS, Klubu zamejskih študentov, ki se je javnosti sicer predstavil že na letošnji Škisovi tržnici.

 

V soboto je na Mariborskem Pohorju potekala volilna skupščina Zveze študentskih klubov Slovenije (Zveze ŠKIS), na kateri je nekdanje vodstvo Zveze predstavilo svoje delovanje v preteklem mandatu, novoizvoljena ekipa pa cilje in načrte, ki jih ima za delovanje v prihodnosti. Patricija Premrov, 24-letna študentka magistrskega študija na Ekonomski fakulteti, ki prihaja iz Hruševja, si je ob izvolitvi zaželela, da bi med njenim mandatom Zveza ŠKIS in študentski klubi postali še samostojnejša entiteta, ki stopa svojo pot in se tako loči od dejavnosti drugih organizacij iz iste sfere delovanja.

 

Poleg nove predsednice so študentski klubi volili tudi člane Glavnega odbora, Nadzorne komisije in Varnostnega sveta. V Glavni odbor so bili izvoljeni Simon Šoln (podpredsednik Zveze ŠKIS in predsednik Varnostnega sveta), Nina Plank (vodja Odbora za dijake), Urša Leban (vodja Mednarodnega odbora), Matej Drobnič (vodja Odbora za visoko šolstvo), Petra Dermota (vodja Odbora za socialo in zdravstvo), Sandra Križanec (vodja Upravnega odbora operativnega dela), Tina Šoln (vodja Odbora za izobraževanje), Jon Pelko (administrator) in Vesna Arlič (blagajničarka). Nadzorno komisijo bodo v naslednjem mandatu predstavljali Ilija Buzar, Žan Kavčič, Lučka Ilc, Tim Gumilar in Domen Balantič, predstavniki posameznih regij, ki sestavljajo Varnostni svet Zveze ŠKIS, pa bodo Iris Ambrož, Varja Božič, Mark Perko, Jaka Trilar, Miha Zupančič in Andraž Bebar.

 

Patricija je ob izvolitvi izrazila željo po vzpostavitvi še učinkovitejšega notranjega delovanja in vključevanja mladih visoko motiviranih posameznikov, ki bodo v prihodnosti soustvarjali in vodili Zvezo ŠKIS. Poudarila je, da je treba ravno učenju novih in mlajših aktivistov, prenosu znanja glede organizacije Škisove tržnice in spodbujanju študentskih klubov k aktivnemu delovanju dijaških sekcij posvečati največ pozornosti, saj se bosta le tako ohranila duh in ideja organiziranja mladih v študentske klube.

 

Da študentsko organiziranje živi tudi zunaj lokalnih skupnosti po Sloveniji, so Zvezo ŠKIS pred dobrim letom dni opomnili zamejski študenti, ko so nanjo zaradi podobnih interesov in delovanja v okviru Kluba zamejskih študentov naslovili prošnjo za včlanitev. Klub, katerega glavni namen je podpora slovenskim študentom iz Italije in organizacija manjših, a uspešnih dogodkov za njihovo združevanje, se je javnosti predstavil že na Škisovi tržnici 2016, uradno pa ga je Zveza ŠKIS pod svoje okrilje sprejela na sobotni skupščini. Ob ustanovitvi leta 1994 je Zveza ŠKIS štela 25 študentskih klubov, Klub zamejskih študentov pa se ji je pridružil kot 57. član. V želji, da bi v naslednjem letu moč Zveze ŠKIS rasla in nadaljevala izjemno tradicijo, ki stoji za njo, je naklonjenost zamejskim študentom izrazila tudi nova predsednica, in poudarila, da je moč Zveze ŠKIS prav vsak posamezni študentski klub.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.