10 alternativnih idej za enodnevni izlet po Sloveniji

Deserted wooden jetty on a sunny day in the province of Smaland in Sweden
Foto: DutchScenery iz iStock

Zaradi pandemije koronavirusa so potovanja v bolj oddaljene kraje za nedoločen čas prestavljena. Slovenci bomo dobili turistične vavčerje, ki nas še dodatno spodbujajo, da počitnice izkoristimo pri domačih ponudnikih. Ker vemo, da bosta Bled in Piran toliko bolj obljudena, smo pripravili seznam desetih manj poznanih kotičkov Slovenije, ki jih lahko obiščeš.

Mali Peričnik v Vratih

Slap Peričnik je s svojimi 52 metri eden izmed najvišjih slovenskih slapov, vendar mnogi ne vedo, da se nad njim nahaja še en slap, visok le 16 metrov. Od Koče pri Peričniku lahko do obeh slapov prideš v manj kot desetih minutah.

Napoleonov most na Nadiži

Kamnit stopničast most, ki je bil zgrajen okoli leta 1812, je zaradi svoje redkosti in izjemne gradnje nepogrešljiv arhitekturni spomenik. Zlahka je dosegljiv z avtomobilom, s kolesom ali peš. Poleti se lahko kopaš v tolmunu, ki se nahaja pod mostom, saj je reka Nadiža takrat precej topla.

Napolean Bridge (known as Napoleonov Most in the local language) near Logje in the Kobarid municipality of Slovenia. This stone bridge is believed to have been built in 1812 and was declared a cultural monument of local importance in 1990
Foto: Dragoncello iz iStock

Izvir Črne v Logarski dolini

Malo pod znamenitim slapom Rinka voda ponikne in se ponovno pojavi v spodnjem delu doline. Tam teče po temnih sedimentnih glinah, kar ji daje črno barvo. Območje izvira Črne se nahaja v spodnjem delu Poti po Logarski in je eden bolj umirjenih ter mističnih delov krajinskega parka.

Štanjel

Štanjel je slikovito kraško naselje v občini Komen. Poleg prisrčnih ozkih ulic in kamnitih hiš si lahko ogledaš obzidje z vhodnimi stolpi, ki obdajajo vas, znamenit grad z muzejem, gotsko cerkev in Ferrarijev vrt, ki ga je uredil slovenski arhitekt Maks Fabiani.

Stanjel, Slovenia - June 22nd 2022. The bridge to the island in the pond of the Ferrari Garden in Stanjel village, in Komen municipality of Primorska region, western Slovenia
Foto: Dragoncello iz iStock

Krčnik v Goriških Brdih

Korita Krčnik so dolga okoli 40 metrov in se nahajajo nad Kotlinami pod Kožbano. Krčnik je tudi kamnit most, ki se razpenja po sredini prve kotline. Ustvarila ga je deroča voda z brušenjem. Dolg je približno 5 metrov in velja za enega najlepših naravnih mostov v Sloveniji.

Davški slapovi

Trije slapovi se nahajajo na potoku Davča, med Škofjeloškim in Cerkljanskim hribovjem. Največji in najlepši med njimi je srednji slap, ki pada v dveh pramenih. Slapovi so precej blizu skupaj, pot do njih je krajša od dvajsetih minut.

Klevevške toplice

Termalna voda Klevevške toplice pride na površje z dobrimi 24 stopinjami Celzija in je idealna za kopanje tudi pozimi. V bližini je zapuščen mlin. Obiščeš lahko tudi Grad Klevevž.

The Beautiful Natural Thermal Klevevž Pool, Slovenija
Foto: tpovod iz iStock

Grad Črni Kal

Nad vasjo Črni Kal se nahajajo ostanki starega gradu, ki je bil zgrajen v 11. stoletju. Posebnost gradu je, da stoji na samostojni skali nekaj deset metrov nad tlemi. Do njega vodi železna konstrukcija, kjer lahko ob večerih opazuješ sončni zahod.

Bistriški vintgar

Bistriški vintgar je slikovita dolina, ki jo je ustvaril potok Bistrica. V njej si lahko ogledaš kar nekaj znamenitosti: rimski kamnolom, slap Bistriški Šum, ruševine številnih mlinov … Ubereš lahko različne poti, ki pa so relativno enostavne.

The Bistriški vintgar is a picturesque gorge of the Bistrica stream full of natural beauties and historical remains of human life and work.
Foto: precinbe iz iStock

Krakovski gozd pri Kostanjevici na Krki

Največji nižinski poplavni gozd v Sloveniji se razprostira med rekama Savo na severu in Krko na jugu. V osrčju gozda je 42 hektarjev ohranjenega sekundarnega pragozda, v katerem so hrasti, veliki do 40 metrov in stari več kot 250 let. Na južnem delu gozda je večji rezervoar termalne vode z zdravilnimi učinki.

Kam boš šel najprej? Zaupaj nam v komentarjih.

Preberite še: Poročno potovanje: Povprečne cene, ideje in trendi | Omisli.si/poroko

Junior novinar

Prejšnji članekHuawei z novimi telefoni in tablicami napoveduje vroče poletje
Naslednji članekOhranite stik in organizirajte zabavo s Huaweievim telefonom!
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.