AIESEC EnPro Konferenca

V organizaciji AIESEC Ljubljana je med 28. in 30. marcem v Ljubljani potekala mednarodna konferenca o podjetništvu EnPro. Konferenca je bila namenjena vsem mladim, ki jih zanima podjetništvo in se odločajo o ustanovitvi svojega podjetja.
 Prvi dan konference je bil namenjen tujim udeležencem. Prišli so iz Madžarske, Romunije, Hrvaške, Srbije in Makedonije. Udeleženci so predstavili svoje države na Global Village, ki je potekal na ploščadi pred pedagoško fakulteto. Obiskali so Tehnološki park v Ljubljani in spoznali lepote prestolnice. Po večerji je sledila še zabava, kjer smo se udeleženci konference spoznali tudi v bolj sproščenem vzdušju.


 Drugi dan je minil v znamenju predavanj. V četrtek dopoldne je konferenco z uvodnim nagovorom odprl g. Maks Tajnikar. Sledili sta predstavitvi prof. dr. Aleša Štrancarja iz podjetja BIA Separations in ge. Nine Božič, CEED (Center for Entrepreneurship and Executive Development) Slovenija. Prvo predavanje je vodil prof. dr. Jaka Vadnjal, ki nam je predstavil različne načine, kako unikatno idejo spremenimo v posel, pri čemer je zelo pomembno, da ne pozabimo na raziskave in razvoj. V popoldanskem času smo spoznavali, kako pomembna, a žal velikokrat zanemarjena je politika človeških virov v podjetju. Zanimivo je bilo tudi predavanje gospe Špele Redjko iz Prve pokojninske družbe ter AIESEC Alumni. Izpostavljena je bila pomembna funkcija trženja storitev in produktov v podjetju. Še tako dobra ideja bo namreč težko realizirana brez dobre reklame. Naporen večer se je končal s cocktail zabavo.
 Zadnji dan konference je bil poudarek na praktičnem delu. Dopoldne smo preživeli ob sestavljanju poslovnega načrta, kjer smo vključili čim več znanja, pridobljenega prejšnji dan. V skupinah po štiri smo dokazali, da smo sposobni razmišljati inovativno, iskati tržne niše ter jih udejanjiti v podjetju. Eden najbolj zanimivih dogodkov konference se je zvrstil prav na koncu. Z uspešnimi slovenskimi podjetniki (dr. Jordan Berginc, Gea College; Sebastijan Lorger, Invind Tech; Klemen Simonič (17-letni podjetnik, ki se ukvarja z izdelavo računalniških igric); Valentina Lozar, Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI); Boštjan Kozole, Evrosad; Maja Hawlina, Avanta) smo razvili zanimivo debato o problemih podjetništva v Sloveniji na institucionalni ravni, o uresničevanju poslovnih idej, iskanju prvih investitorjev, osebnostnih uspehih ter številnih drugih temah. Moderatorka okrogle mize je bila Katja Bizjak (Peskovnik in zunanja sodelavka Sociusa). Konferenco je slavnostno zaključil prof. dr. Jordan Berginc ki nas je motiviral, naj zberemo dovolj poguma za ustanovitev lastnega podjetja. Zadnji dan smo zaključili tudi v sproščenem vzdušju v enem izmed ljubljanskih nočnih klubov.
Celotna konferenca je bila izvrstno organizirana. Dobili smo ogromno podatkov in informacij iz prve roke o stanju podjetništva v naši državi. Poleg tega je bil dogodek odlična priložnost za navezovanje stikov z uglednimi in vplivnimi slovenskimi direktorji.

Petar Pavlič in Nena Cvetkovska
AIESEC Ljubljana

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.