Aktivno poletje na Balkanu

Ste za aktivno preživete počitnice, kjer možgane pripravite na medkulturni “jam”, izkušnje, osvajanja novih znanj na različnih področjih in povrh vsega še čisto zastonj?

Poletne šole v Srbiji in Makedoniji vabijo, da se prijavite na nekajtedensko bivanje med več kot 200 študenti in profesorji različnih držav Evrope. Organizacija ATA, gostujoče univerze, vladne in nevladne organizacije omogočajo študentom različna predavanja, druženje, obštudijske dejavnosti ter možnost opravljanja izpita in pridobitev kreditnih točk po ETCS.  Povrh vsega pa vam postrežejo še  s štipendijo in dodatnimi finančnimi sredstvi za prevoz. Torej, nič  več oklevanja, ali bi ali ne bi, samo akcija! Čas za prijavo se izteka, zato se prijavite čim prej.

Na spletni strani nizozemske organizacije ATA, ki je glavni pobudnik treh poletnih šol, boste zasledili, da se je uradni datum za prijavo že iztekel. Vendar to vsekakor ni ovira, ker je še vedno nekaj prostih mest. Govorim iz osebnih izkušenj, saj sem se lansko leto sama prijavila zadnji teden pred začetkom poletne šole. Pozorno preberite spletno stran www.academictraining.org, kjer boste našli vse podrobne informacije, jaz pa  vam bom postregla še z nekaj osnovnimi napotki ter osebnimi izkušnjami sodelovanja v teh poletnih šolah.

Poletne šole se odvijajo julija in začetek avgusta v Mitrovici, Prištinai in Bitoli, trajajo pa okoli 2 do 3 tedne.  


Poletna šola v Mitrovici
Traja od 15. do 28. julija 2007.
Na voljo je 8 študijskih predmetov s področja družbenih znanosti, ekonomije, prava, novinarstva in množičnih medijev (podrobnosti o predmetih si poglejte na spletni strani organizacije).

Mednarodna poletna šola v Makedoniji
Traja od 7. do 22. julija 2007 v Bitoli. Na voljo je okoli 20 predmetov s področja ekonomije, podjetništva, prava, javne uprave, tehnoloških znanosti, pedagoških praks itd.

Mednarodna poletna šola v Prištini 2007-05-05
Traja od 16. julija do 3. avgusta 2007. Na voljo je okoli 20 različnih predmetov s podobnih področij, vključen je tudi en športni predmet. 
 
Vse zgoraj navedene poletne šole delujejo na podoben način, kar pomeni, da si pred odhodom izbereš želen predmet oz. študijsko disciplino. Skozi celotno poletno šolo imaš v okviru tega predmeta določene obveznosti. Pet dni v tednu imaš dnevno 4 ure predavanj, ob zaključku poletne šole pišeš izpit iz izbranega predmeta in pridobiš 4 kreditne točke po evropskem sistemu (ETCS) ter certifikat. Obveznosti do predmeta so različne, vključujejo poročila, dnevne priprave, skupinsko delo, predstavitve itd. Vsi predmeti so v angleškem jeziku, saj so predavatelji gostujoči profesorji z univerz po Evropi ter domačih univerz države. Poleg študijskih obveznosti in 80-odstotne udeležbe na predavanjih se  noro zabavaš ob športnih aktivnostih, kulturnih prireditvah, glasbenih točkah in organiziranih predmetih. Hkrati je poletna šola velik žur, saj ne manjka druženja s študenti različnih držav, spoznavanja kulturnih razlik itd.
Pomembno je vedeti …
… da je poletna šola res zastonj! Kriti so vsi stroški: bivanje v študentskih domovih, trije več kot obilni obroki na dan, sploh če se zavedate, kakšna je kultura in navada teh ljudi in kje imajo  burek ter čevapčiči korenine. Stroške predavanj  in študijske literature krije organizacija. Zabave so proste vstopa, včasih je priložen še kakšen bon za pijačo. Izleti ob vikendih so organizirani in udeležba je prostovoljna, plačati je treba samo avtobusne prevoze. Za najmanj 80-odstotno udeležbo na predavanjih študentje prejmejo nagrado, denarno nadomestilo za prevoz do poletne šole (vsota zneska je odvisna od države, iz katere prihajajo). Kar pa pomeni, da ti zaradi cenovno ugodnih prevozov v teh državah ostane dovolj denarja še za kakšno ostalo tradicionalno neumnost.  
Info:  
www.academictraining.org
ali moj email za praktične informacije
ursa.cehner@gmail.com
         
Urška  Cehner

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.