Berlin ni Nemčija, Nemčija ni Berlin

Berlin je mesto, ki igra po svojih pravilih. Je mesto s pridihom mednarodnosti, ki bolj kot na ostala nemška mesta spominja na London (z manj gneče in kaosa).

Bradenburška vrata
Bradenburška vrata so simbol mesta. V času berlinskega zidu so bila del le-tega in tako zaprta za javnost.

Mesto, prijazno manjšinam

Na ulicah se govori v raznih evropskih in svetovnih jezikih, po njih se sprehajajo ljudje raznih ras in komunikacija pogosto poteka v angleščini. Na vsakem vogalu je kakšna veganom prijazna restavracija: priljubljeni kebab in currywurst z lahkoto dobiš v veganski različici. Mesto ima živahno LGBTQ dogajanje in veliko gejevskih četrti; najbolj znana je Schöneberg, ki je bila tudi prva tovrstna četrt na svetu.

Checkpoint Charlie
Napis poleg Checkpoint Charlie, najbolj znanim mejnim prehodom v času razdeljenega Berlina med letoma 1945 in 1990.

Mesto glasbe

Izvrstni ulični glasbeniki so tako rekoč na vsakem koraku, privatni jam sessions so prav tako pogosti. Ker je Berlin ena izmed evropskih prestolnic, so koncerti znanih in manj znanih glasbenikov z vsega sveta tu nekaj vsakdanjega. Predvsem pa je Berlin mesto elektronske glasbe: je dom kluba Berghain, ki ga nekateri opisujejo kot svetovno prestolnico tehno glasbe. Popularen je tudi klub Tresor.

Berlin Muzejski otok
Berlin leži ob rekah Spree in Havel. Na sliki je Muzejski otok, sklop petih muzejev,.

Mesto zgodovine

Berlin ni le prestolnica, ki sledi modernim trendom. Skrbno neguje tudi pomembne dele zgodovine, kot je Berlin Wall Memorial, kjer si lahko ogledaš ostanke zidu in si prebereš o tej kamniti razdelitvi, kjer je po nepotrebnem ugasnilo več kot sto življenj. Vredna ogleda je tudi East Side Gallery, kjer so ostanek zidu poslikali grafitarji. Še dva obvezna postanka sta Memorial to the Murdered Jews of Europe in Topography of Terror, bivši sedež SS in Gestapa.

Berlinski zid

Mesto narave

Že mogoče, da je Berlin mesto hiš, blokov, stolpnic, množic in odličnega javnega prevoza, ki vključuje metro, tramvaj, avtobuse in vlake. Toda poleg tega je Berlin mesto parkov, in nekateri izmed njih bolj kot na parke spominjajo na gozdove. Med najbolj zanimivimi so Tiergarten, berlinski Central Park, Tempelhof, bivše letališče, in Spreepark, bivši zabaviščni park (vstop je žal prepovedan).

Tempelhof
Tempelhof je včasih bilo letališče, danes pa je park, kjer se ljudje ukvarjajo s športom in prirejajo piknike.

Si že bil v Berlinu? Kaj te je najbolj navdušilo? Povej nam v komentarjih! ?

Prejšnji članekKalifornija 3. del: Las Vegas in Grand Canyon
Naslednji članekZ julijem omogočen brezplačen javni prevoz. Toda komu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.