Hribi: preprosti vrhovi, ki jih lahko osvoji vsak

Pomlad je tu, bližajo se topli, sončni dnevi, ki so primerni za odhod v hribe. Preden pa se odpraviš na Šmarjetno, Šmarno goro ali na Sv. Jošt, pa bi ti predlagali nekaj preprostih vrhov, ki jih lahko osvoji čisto vsak. In ne, za te vzpone ne potrebuješ vrhunske opreme, ampak le dobro družbo, pohodne čevlje in termovko s toplim čajem.

Kriška gora (1471 m)

Je ena izmed najbolj priljubljenih ciljev na Gorenjskem. Na vrhu te čakata koča ter razgled na Gorenjsko ravnino in v ozadju proti Julijskim Alpam. Najbolj prepoznana je po ogromni gugalnici, ki je postavljena med dvema drevesoma in je tudi odlična točka za fotografijo.

Možna izhodišča za pohod na Kriško goro so iz Tržiča, Loma pod Storžičem, Pristave in Golnika. Pot vodi po gozdu in je dobro označena.

Kofce (1488 m)

Ja, to je tisti vrh, na katerem dobiš štruklje za nagrado 😉. Dom na Kofcah je najbolj znan po štrukljih, ki jih ponujajo v več različnih okusih (tudi okus čokolada obstaja). Nahaja se na južnih pobočjih zahodnega dela Košute. Na vrhu se odpre razgled na gore na nad Jezerskim ter na del Julijskih Alp. Pešpoti so dobro označene in različno dolge.

Slemenova špica (1911 m)

Slemenova špica je prav tako eden najbolj znanih Gorenjskih biserov. S špice se vidijo skakalnice v Planici in vrhovi nad dolino Tamar. Pot na Slemenovo špico se začne visoko, pot pa je enostavna in ne predolga. Izhodišče je pri Erjavčevi koči na Vršiču, vzpon pa traja od 1 ure do 1 ure in pol.

Snežnik (1796 m)

Snežnik je najvišji vrh v Goriškem in Notranjskem hribovju. Na vrhu Snežnika se tako razpre razgled na vrhove Gorskega kotarja in Istre ter na vrhove Julijskih, Kamniško Savinjskih Alp in Karavank. Na vrh Snežnika vodi več enostavnih in označenih poti, najbolj obiskane pa so tiste, ki vodijo s Sviščakov in pri katerih je čas vzpona do 2 uri.

Altemaver (1678 m)

Gre za najvišji vrh gorskega grebena v Julijskih Alpah, Ratitovca. S travnatega vrha se odpre pogled na Julijske Alpe, Jelovico, Karavanke, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje. Kljub temu da je relativno visok vrh, nanj vodijo lažje označene poti. Najdaljši vzpon traja 3 ure, najkrajši pa 55 minut.

 

Prejšnji članekSkozi Sueški prekop zopet stekel promet
Naslednji članekRevija Študent išče novinarje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.