IAESTE – Prvi korak na poti do uspeha

Spominjam se tega usodnega septembra, ko sem nestrpno pričakovala začetek študijske poti. Neskončna razmišljanja, ščemenje v želodčku in nenazadnje tudi čakanje v vrsti za vpis tudi Vam verjetno sedaj niso več tuja. Pred Vami se odpirajo vrata v neznani svet študija, zabave in novih priložnosti. Priložnost, da razširite svoj pogled na Svet, pridobite veliko znanja, spoznate nove prijatelje in se super zabavate, čaka na Vas v organizaciji IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience).

IAESTE je mednarodna, neprofitna in nepolitična organizacija za izmenjavo strokovnih praks študentov tehnike in naravoslovja v več kot 90 državah. Ustanovljena je bila leta 1948 na Imperial College v Londonu z željo širiti strpnost, mir, razumevanje, načela enakopravnosti in znanje med mladimi vsega sveta z vizijo, da nikoli več ne bo nesmiselnega nasilja, vojne in sovraštva med narodi, kakršno je divjalo v prvi polovici prejšnjega stoletja in kakršno žal tudi danes še poznamo. Na področju republike Slovenije ima IAESTE že več kot 50 let izkušenj in redno sodelujemo z več slovenskimi ustanovami in inštitucijami. Po osamosvojitvi naše države se je preoblikovala v Zvezo študentskih društev IAESTE Slovenia in je od takrat največja mednarodna organizacija za študente v Sloveniji, saj pokriva s svojimi aktivnostmi 75% vseh fakultet. Zvezo sestavljata dva lokalna komiteja, in sicer LC Ljubljana in LC Maribor.

V preteklih desetih letih smo omogočili prakso 750 slovenskim študentom in 680 tujim študentom v Sloveniji. Poleg tega se študentje vsako leto udeležijo:
– generalne konference IAESTE,
– SID – mednarodnega seminarja svetovnega pomena o razvoju organizacije,
– motivacijskega seminarja Jump, ki se odvija po vsej Evropi,
– srečanj študentov srednje evropskih držav – CEC,
– kulturnih bilateralnih izmenjav,
– motivacijskih vikendov,
– seminarjev za osebni in poklicni razvoj,
– različnih zabavnih, kulturnih in športnih druženj s tujimi študenti v Sloveniji.

Kot dokaz, da ne počivamo, naj povem, da smo v aprilu 2005 gostovali jubilejno 20. SID mednarodno konferenco. To je druga najpomembnejša konferenca v okviru svetovne organizacije in hkrati najbolj pomemben projekt, ki ga je organizirala IAESTE Slovenia v 50-ih letih delovanja. Organizacija tega dogodka je bila velika čast za nas in možnost, da se izkažemo kot sposobni, mladi, perspektivni ljudje, ki bomo v prihodnosti pripomogli k boljšim pogojem na področju izobraževanja in zaposlovanja v Sloveniji. Potrdili smo, da je Slovenija zanimiva za tujce, saj je na konferenco prispelo 75 delegatov iz 25 držav s celega sveta, pestra druščina vseh starosti, poklicev, interesov… Čakali so jih štirje dnevi napornega dela, mi pa smo jim za sprostitev pripravili zabaven program, katerega glavni namen je bil predstaviti države udeleženke in slovensko kulturo ter običaje. Ob koncu smo poželi pohvale vseh udeležencev in želje, da se zopet vrnejo v lepo Slovenijo.

Ponos organizacije so mnogi zadovoljni praktikanti, ki se navdušeni in polni nove energije vračajo z novimi izkušnjami s celega Sveta. Vabim Vas, da tudi Vi izkusite to energijo, si pridobite dragocene izkušnje in nove prijatelje. Z željo, da Vas naučimo čim več novega, Vas pričakujemo v Mednarodni pisarni na Kersnikovi 4 v Ljubljani. Za prvi vtis pa si oglejte našo spletno stran www.iaeste-zveza.si.

Se vidimo!

Mojca Kavčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.