Ideje za pohodniški izlet

Topli, vendar ne preveč vroči, pomladanski dnevi so kot nalašč za pohod na enega izmed slovenskih hribov. Spodaj ti ponujamo nekaj predlogov za lahkoten pohodniški izlet, saj boš naštete vzpetine lahko osvojil, tudi če nisi najboljše fizično pripravljen.

Babji zob

Nad vasjo Kupljenik pri Bledu se nahaja razgledna točka Babji zob. Z višine 1128 metrov ponuja prelep razgled na del spodnjih bohinjskih gora in na vzpetine, ki se nahajajo okoli Triglava. Na vrh se lahko podate po različnih poteh, najkrajša pa je tista, ki se začne na Kupljeniku, saj je po njej do cilja približno uro in pol hoje.

Jelenkamen

Spada v severno Karavanško hribovje, ki se nahaja nad Jesenicami. Z nadmorsko višino 1096 metrov ne spada med najvišje vrhove, a vseeno ponuja zelo lep razgled proti Jesenicam in Ljubljanski kotlini, še posebno z razgledne točke, ki se nahaja nekaj metrov pod samim vrhom. Na Jelenkamen vodi več poti, ki se nekoliko razlikujejo po zahtevnosti in dolžini. Najkrajša in hkrati najmanj zahtevna je vzhodna pot, ki vodi čez Kozjek, po njej boš do vrha potreboval približno uro in petnajst minut.

Slivnica

Če si želiš razgleda na Cerkniško jezero, potem je Slivnica pravi hrib zate. 1114 metrov visok vrh se nahaja severno od Cerkniškega polja in kljub oddajnikom ter bližnjim gozdom ponuja dostojen pogled na jezero in okolico. Najkrajša pot se začne v Grahovem in predvideva uro ter petnajst minut hoje.

Otliško okno

Destinacija ponuja zelo zanimiv razgled na Vipavsko dolino, saj jo boš imel priložnost videti skozi odprtino med dvema skalama. Okno se nahaja severno od Ajdovščine na višini 800 metrov. Za najmanj naklonjene hoji je najboljša pot tista, ki se začne v vasi Otlica, saj predvideva le 25 minut hoje. Za najboljšo pohodniško izkušnjo je najbolj primerna pot, ki se začne pri izviru Hublja in traja približno uro ter dvajset minut hoje.

Lovska koča na Taležu

Nahaja se na nadmorski višini 725 metrov in ponuja razgled na Blejsko jezero, Gorenjsko ravnino in del Karavank. Ob ugodnem vremenu lahko opaziš tudi Stol in okoliške vrhove. Pot z Ribenskega mostu naj bi vključevala 45 minut hoje, lahko pa startaš tudi iz Kolnice ali Bodeškega mostu.

Vremščica

Pogorje se razteza med Senožečami, Pivko in Divačo. Najvišji vrh predstavlja Velika Vremščica, ki se nahaja na nadmorski višini 1027 metrov. Najkrajša pot se začne v Volčah in načrtuje uro in pol hoje. Na cilju lahko izkusiš pogled do Dolomitov, Julijskih Alp, Nanosa, Kamniško-Savinjskih Alp, Snežnika, Slavnika, pa vse do Jadranskega morja.

Sabotin

Ob skromni nadmorski višini 609 metrov bi pričakovali, da ta hrib ne ponuja atraktivnega razgleda, a v resnici je ravno nasprotno. Na vrhu imaš pogled na Julijske Alpe, reko Sočo, Goriško kotlino, Kras, Furlansko nižino in Jadransko morje. Vzpetina je zanimiva tudi iz zgodovinskega vidika, saj so se prav na Sabotinu odvijali nekateri izmed najbolj hudih bojev v prvi svetovni vojni, zato je hrib prepleten s številnimi vojaškimi rovi. Najbolj standardna pot se začne v Solkanu, po njej pa potrebujete približno uro in pol hoje, da dosežete vrh.

Blejska koča na Lipanci

Koča, ki je odprta celo leto, se nahaja na planini Lipanca na nadmorski višini 1630 metrov. Ponuja lep razgled na pokljuške gozdove in okoliške vrhove. Do Blejske koče vodi več poti, ena izmed bolj priljubljenih je pot, ki se začne na planini Zajavornik in predvideva približno uro hoje.

Prejšnji članekKristina Petrović, profesionalna kajakašica, ki uživa v svojem delu in navdihuje
Naslednji članekHuawei x NTF: Kako tehnologija navdihuje mlade modne oblikovalce?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.