Ideje za prvomajske izlete

Čeprav so študentski žepi vedno in že pregovorno bolj prazni kot polni, vseeno izkoristite prihajajoče prvomajske praznike za kakšen nekajdnevni izlet. Z malo domišljije in predhodnega planiranja se da priti daleč v zelo kratkem času. Avto napolnite z vsaj dvema kolegoma oziroma še z enim parčkom, da boste prihranili s stroški goriva in gremo na pot.

Priporočam obisk:

Praga: Češka prestolnica nudi ogled čudovite arhitekture, primerljive cene našim oz. cenejše od same Ljubljane, prelepa dekleta in odlično pivo (običajna cena do 2 EUR). Sicer oddaljena kar 750 kilometrov od Ljubljane oz. nekje 7 ur vožnje, ni najbližja izletniška destinacija, a se izplača. Pred Prago boste našli še precej zanimivih krajev in če ne drugega, si obvezno poglejte vsaj Český Krumlov, gre za mestece/utrdbo, ki je dodan na Unescov seznam kulturne dediščine, tako da se ga izplača pogledati.

Budimpešta: Madžarska prestolnica je od Ljubljane oddaljena približno 500 kilometrov – od tega praktično celotna pot poteka po avtocesti. Z normalno vožnjo boste lahko pili lokalno pivo (Dreher) v petih urah. Zanimivost njihove valute, madžarskega forinta, je, da je razmerje z evrom, lahko rečemo, podobno, kot je bilo s tolarjem. Za evro dobite približno 340 forintov; tako si lahko predstavljate, kakšne cene bi imeli danes v tolarjih, če bi le-te še imeli. Posledično so njihove cene enake kot pri nas. Hostel boste lahko rezervirali že od približno 10 EUR na noč naprej. V sami Budimpešti si obvezno oglejte Grajski hrib, parlament, Trg junakov, Margaretin otok pa še bi se našlo.

– Sarajevo: Ženske, pivo in čevapi. Tako bi lahko opisal Sarajevo v enem stavku. Bosanci počasi gradijo avtocesto, kar pomeni, da se je pot do dol malo skrajšala – v Sarajevo boste prišli nekje v 7 urah oz. po približno 550 kilometrih vožnje. Kaj videti – pokopališče, Sarajevski tunel, Baščaršijo, olimpijski muzej ter seveda nočno življenje. Bil sem že marsikje, ampak še nikoli nisem videl toliko dobrih in „spedenanih“ žensk na enem mestu. Krajša turneja po lokalnih barih v petek zvečer vam bo vzela sapo. Seveda ne pozabite na lokalno kulinariko.

– Benetke: Slabih 250 kilometrov oddaljeno mesto na vodi – do tja boste potrebovali približno tri ure in pol vožnje (s kakšnim postankom vmes). Avto pustite v kateri izmed garažnih hiš pred Benetkami, nato pa v direktno v mesto. Druga opcija, ki jo še malo bolj priporočam, je, da greste kar z vlakom iz Ljubljane direktno v Benetke – prispeli boste direktno v center. Glede tega, kaj videti, vam ne bom niti našteval – dolgčas vam ne bo. Je pa res, da so Benetke izredno drage – samo za obisk WC-ja boste plačali brez problema tudi 3 EUR. Tako da ženske – ne nalivajte se z vodo po nepotrebnem.

Dunaj: Približno štiri ure in pol vožnje oziroma slabih 400 kilometrov in ste v avstrijski prestolnici. Ob prihodu se vam splača kupiti „Vienna card“ – vključuje ves brezplačen javni prevoz ter popuste pri vstopninah. Obvezno si poglejte sam center Dunaja z vsemi ulicami in stavbami, Zgodovinski muzej, palačo in vrtove Schönbrunn, mestno halo, opero … Če imate čas in vam bo vreme naklonjeno – ne pozabite na Zoo.

– Salzburg ali Celovec: Če vam je Dunaj predaleč, je dober izlet lahko tudi v Salzburg ali Celovec. V obeh mestih boste našli veliko zanimivega in če ne drugega izkoristite dan za nakupe. Predhodno malo preglejte po forumih in našli boste polno zanimivih nasvetov o tem, kje najbolje zapravljati trdo prislužene študentske evre.

– Cinque Terre: Oziroma pet dežel. Gre za 5 obmorskih vasi v Italiji. Najdete jih na strani, ki meji s Francijo. Področje seveda spada tudi pod Unescovo kulturno dediščino. Vasi so izredno zanimive in primerne za dolge sprehode v dvoje – vsaj tako mi vsi pravijo. Zato se predvidoma tja odpravljava z boljšo polovico za prvega maja – mogoče se srečamo?

Mitja Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.