Kaj ti bo torbica, če te ni bilo na IAESTE Central European Convention (CEC) v Bohinju !?

Bil je oktober, tam proti koncu, ko so se drevesa že pripravljala, da bodo odvrgla listje, ko so ježki nosili še zadnja jabolčka na svojih hrbtih in se tako vsi skupaj pripravljali na zimo.

Bil je to tudi čas, ko smo slovenski IAESTE študentje organizirali veliko konferenco v čarobnem Bohinju in nanjo povabili 160 mednarodnih študentov. Bili so iz vseh koncev Evrope in so tja prišli z namenom, da predstavijo delovanje IAESTE v njihovih državah, da izvejo kaj novega o organizaciji IAESTE, da se družijo ter da izmenjajo mnenja, napotke in ideje, kako delovati v prihodnje.
Bil je petek, bil je dež, ko so tuji študentje pričeli odkrivati prelep gorski kotiček na sončni strani Alp in ko se je zadeva tudi uradno začela. Vsaka država je pripravila kratko predstavitev svoje domovine. Da bi bila stvar bolj zanimiva, smo predstavitve med seboj pomešali, tako da so predstavniki ene države morali predstavljati značilnosti druge, kar je vodilo do premnogih komičnih situacij. Večer se je nadaljeval in nas ob zvokih D.J. Andreja povezoval ter zabaval pozno v noč.

Sobota je bila za nas, udeležence, resen delovni dan. Na voljo je bilo sedem delavnic, na katerih smo se naučili več o praktičnih vidikih delovanja društva IAESTE. Delavnice so vodili starejši, bolj izkušeni člani, ki so na ta način predali svoje izkušnje mlajšim generacijam. Poleg tega pa so se izmenjale številne izkušnje tudi med člani društev iz različnih držav.
Da bi udeležencem predstavili bogato slovensko kulturo, smo v prostem času zanje pripravili kmečke igre, ob katerih smo se zabavali vsi, poleg tega pa nas je s svojim nastopom navdušila tudi folklorna skupina Bohinj.

Nepogrešljiv del vsakega CEC-a je tudi mednarodna večerja, kjer se vsaka država udeleženka predstavi s tradicionalno hrano in pijačo. To je bil za mnoge najlepši del vikenda, saj si lahko z enim korakom prepotoval vse od Norveške pa do Grčije in okusil njihovo tradicionalno kuhinjo. Hkrati pa je to bila izjemna priložnost za druženje, dobra hrana in pijača namreč poveže še tako različne ljudi. Večerja se je nadaljevala v večerno rajanje in večerno rajanje se je spremenilo v žur do jutranjih ur.
Že je bila nedelja. Naš zadnji dan. Prenekateri smo s težkim srcem vstali po prekratkem spancu in se zavihteli proti sklepnemu dejanju. Namenjeni smo bili na zaključni del našega druženja, kjer je svoje zaključke predstavilo vseh sedem delovnih skupin, zaključni govor pa je pripravil predsednik zveze IAESTE Slovenija, David Antolinc, ki je bil tudi gonilna sila celotnega dogodka.
Glede na to, da je prejšnje dni deževalo, nam je gorski zaveznik lepega vremena podaril krasno nedeljo. Bila je jesensko obarvana, Bohinjsko jezero kot zrcalo, v njem so odsevali okoliški vrhovi … Dan je bil enostavno prelep, da bi že odšli domov, to smo občutili tako Slovenci kot tudi gostje iz tujine. Zato smo si obljubili, da se čez pol leta ponovno vidimo na naslednjem CEC-u na Češkem.

Kaj pa IAESTE sploh je? To je mednarodna organizacija, ki že več kot 60 let skrbi za izmenjavo mednarodnih praks za študente tehničnih in naravoslovnih ved. Člani društva si prizadevamo za čim boljši pretok mladih strokovnjakov po vsem svetu in skrbimo, da lahko vsako leto slovenski študentje opravljajo strokovno prakso v tujini, hkrati pa pri nas sprejmemo številne študente iz vsega sveta, ki so se odločili, da svojo prakso opravljajo prav v Sloveniji. Več o nas lahko izveš na info@iaeste.si ali pa nas obiščeš v Mednarodni pisarni na Kersnikovi 4 v Ljubljani, kjer smo vsak torek od 19 do 20h.

Primož Tominc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.