Kako študirati na Danskem?

Copenhagen iconic view. Famous old Nyhavn port in the center of Copenhagen, Denmark during summer sunny day with Denmark flag on the foreground
Foto: nantonov iz iStock

Majhna dežela Danska ali kar Kraljevina Danska je najstarejša in najmanjša nordijska država. Sestavljena je iz nekaj otokov in se nahaja na severu Evrope skupaj s Švedsko in Norveško.

Je del Skandinavije in vključuje tudi Grenlandijo in Ferske otoke. Ta majhna država ima približno 5 milijonov prebivalcev in je članica EU. Obdržala je domačo valuto in sicer danske krone. Po veroizpovedi v večji meri prevladujejo protestanti. Je tudi izrazito položna država, saj najvišji vrh meri le 173 metrov nadmorske višine. Po BDP-ju na prebivalca se uvršča na drugo mesto, takoj za Luksemburgom.

Danska in študij

Statistika kaže, da je število tujih študentov na danskih univerzah večje kot število danskih študentov drugje. Razlog je verjetno predvsem v tem, da se okoli 125 študijskih programov izvaja v angleškem jeziku.

Danska lahko ponudi marsikaj. Kvalitetno življenje, ki združuje socialno varnost, čisto okolje, privlačno poslovno ozračje in visoke standarde na področju izobraževanja. Danska ima dinamično in neformalno študijsko okolje. Od študentov se pričakuje aktivno sodelovanje in razvijanje kritičnega in analitičnega pristopa k preučevanju. Izobraževanje zahteva veliko zahtevnega in neodvisnega dela, kar naj bi posameznika akademsko dopolnilo. Navada je tudi, da Danci poleg rednih predavanj študirajo skupaj v manjših skupinah, saj večina študija temelji na projektnem in raziskovalnem delu.

Ker je Danska članica EU, je študij “brezplačen”. Študentje Evropske unije so obravnavani kot nacionalni študentje. Od vas lahko zahtevajo le test znanja angleškega jezika. Na Danskem je prednost tudi ta, da večina Dancev govori tekoče angleško, in se vam ni treba bati, da bi se morali naučiti danščine, ki je nekakšna mešanica med nemščino in angleščino.

Univerze, na katerih lahko na Danskem študirate, so University of Copenhagen, University of Aarhus, University of Southern Denmark, Roskilde University, Alborg University, Technical University of Denmark, Copenhagen Business School in IT University of Copenhagen.

Na prvem mestu je razmislek

Ko se odločate za študij v tujini, predvsem dobro razmislite o tem, kaj in v kakšnem okolju želite študirati. Seznanite se s čim več univerzami, šolami in podobnim ter o njih poiščite čim več informacij. Predvsem bodite pozorni na to, kakšne študijske programe ponujajo, kakšni so pogoji vpisa, postopki prijave na študij. Verjetno boste morali dokazati svoje znanje angleščine ali pa vsaj priložiti ustrezno potrdilo oziroma certifikat. Študij na Danskem zna biti zelo drag, tako da je dobro razmisliti o štipendijah, ki jih ponujajo za študij v tujini, ali pa o kakšnih drugih oblikah financiranja. Ne pozabite na nastanitev. Najprej povprašajte na univerzi oziroma šoli, na katero se vpisujete, če vam lahko pomagajo pri nastanitvi. Veliko šol ponuja opcijo, da vam najdejo nastanitev. Ta opcija je lahko cenovno zelo ugodna, lahko pa se zgodi, da naletite na zelo drago izbiro. Če boste na Danskem ostali vsaj 3 do 4 leta, si lahko poiščete stanovanje in ga delite še s kakšnim študentom. Taka varianta se je v nekaterih primerih izkazala za celo bolj ugodno.

Na študij pojdite polni novih pričakovanj in doživetij. To vam bo zagotovo koristilo na nadaljnji karierni poti.

Alja Purg

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.