Katero je najpametnejše evropsko mesto?

Modern cityscape and communication network concept. (Internet of Things). ICT (Information communication Technology). 5G. Smart city. Digital transformation. Singapore
Foto: I'm love photography and art. This is me. iz iStock

V zadnjih nekaj letih vse bolj postaja priljubljen koncept pametnega mesta. Pametno mesto je mesto, ki je z uporabo tehnologije postalo učinkovitejše, okolju prijaznejše in/ali družbeno vključujoče. Njegov cilj je privabiti več državljanov in podjetij z razvojem storitev, ki jih ponuja (kot na primer elektrika, upravljanje prometa, javno parkirišče ipd.). Nedavna raziskava organizacije ProptechOS je izpostavila najpametnejša mesta v Evropi.

Raziskovalci so za objektivno razvrščanje mest uporabili 11 kriterijev, ki opredeljujejo pametno mesto. Te lahko razporedimo v tri kategorije in sicer tehnološka infrastruktura in povezljivost, zelena infrastruktura in tehnološko usmerjen trg dela.

Tehnična infrastruktura in povezljivost

Ta kategorija preverja, koliko brezplačnih dostopnih točk WiFi je na voljo v mestu, kakšna je hitrost širokopasovnega prenosa in koliko je omrežnih stolpov 5G. Poleg omejenih kriterijev ocenjuje tudi število podjetij IoT (to so podjetja, ki se ukvarjajo z internetom), razmerje teh podjetij na 100.000 prebivalcev ter razpoložljivost letališč v danem mestu.

Zelena infrastruktura

V kategoriji zelena infrastruktura raziskovalci preverjajo število javno dostopnih polnilnih mest za električna vozila, število polnilnih mest za električna vozila na 10.000 prebivalcev in število stavb s t.i. »zelenim certifikatom«.

Trg dela, ki ga poganja tehnologija

Zadnja kategorija uporabljena v raziskavi pa ocenjuje število tehnoloških delovnih mest v mestu ter preverja odstotek tehnoloških delovnih mest na 10.000 prebivalcev.

Najpametnejše evropsko mesto je London

Raziskovalci so sestavili seznam 100 najbolj naseljenih mest v ZDA in Evropi ter jih primerjali z uporabo zgoraj navedenih kriterijev. Vsakemu mestu so podali oceno do 100 za vsako od treh primarnih kategorij, ter končno oceno (do 100), na podlagi rezultatov vseh treh kategorij.

Podatki študije kažejo, da so povprečna mesta v ZDA na splošno pametnejša od evropskih mest. Na vrhu lestvice najpametnejših evropskih mest je London, ki je posebno izstopal pri meritvah tehnološke infrastrukture in povezljivosti ter zelene infrastrukture. London ima namreč nameščenih kar devet stolpov 5G, kar je več kot katero koli drugo mesto v tej raziskavi, poleg tega pa ima povprečno širokopasovno hitrost kar 82,7 MB/s.

Drugo mesto na seznamu najpametnejših evropskih mest zaseda Amsterdam, sledijo pa mu Berlin, Pariz in Lizbona. Zelo zanimiv je tretjeuvrščeni Pariz, ki je z 10.663 brezplačnimi javnimi omrežji WiFi in 258 podjetji IoT, najvišje uvrščeno mesto v kategoriji tehnološke infrastrukture in povezljivosti. Peto najpametnejše evropsko mesto je Oslo, sledijo pa mu Budimpešta, Dublin, Madrid in Helsinki.

London symbols with BIG BEN, DOUBLE DECKER BUSES and Red Phone Booth in England, UK
Foto: extravagantni iz iStock

Najpametnejša mesta v Evropi

  • London
  • Amsterdam
  • Berlin
  • Pariz
  • Lizbona
  • Oslo
  • Budimpešta
  • Dublin
  • Madrid
  • Helsinki
Planet Earth viewed from space with city lights in Europe. World with sunrise. Conceptual image for global business or European communication technology, elements from NASA
Foto: NicoElNino iz iStock

Pametna mesta v Sloveniji

Z nadaljnjim tehnološkim razvojem v industriji in infrastrukturi lahko pametna mesta postanejo bolj vključujoča, spodbujajo svoje gospodarstvo ter pomagajo pri ohranjanju in vzdrževanju okolja. Tudi v Sloveniji imamo nekaj pametnih mest, med drugim Novo mesto, Ljubljana, Koper, Kranj in Maribor – z razvojem tehnologije se povečuje število pametnih mest povsod po svetu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.