Ko študent v tujino gre …

Izmenjava v tujini je lahko zelo lepa izkušnja, marsikateri študentje radi rečejo, da je bila to njihova najboljša odločitev v življenju in se z veseljem spominjajo časa, ki so ga preživeli na študiju v tujini.

Vendar je selitev v novo, tuje okolje hkrati tudi velik izziv, zato je priporočljivo, da se na odhod v tujino čim bolje pripravimo že doma, da ne bo kakšnih negativnih presenečenj, ki bi nam lahko zagrenila to izkušnjo.


Švedska izkušnja

Odpravila sem se na Erasmus+ izmenjavo v Uppsalo na Švedskem. Tam se nahaja najstarejša univerza v Skandinaviji, ki je bila ustanovljena že davnega leta 1477. Ker je stara, ima zelo močno in bogato študentsko tradicijo. Univerza zelo zaznamuje mesto, saj je kar četrtina vseh prebivalcev študentov. In vsako leto je več mednarodnih študentov.

Lahko si predstavljate, da je Uppsala krasen kraj za študijsko izmenjavo, prakso ali kar redni študij. Zaradi bogatega študentskega dogajanja res ni nikoli dolgčas in prav vsakdo si lahko najde nekaj zase v poplavi raznoraznih dogodkov, dejavnosti, krožkov, društev, študentskih zvez idr. Vendar da bi vse to doživeli, si je treba najti namestitev v Uppsali, kar pa sploh ni lahko.


Kako do namestitve

Zaradi velikega števila študentov je seveda tudi povpraševanje po študentskih sobah veliko in na začetku študijskega leta se zdi, da močno presega ponudbo, saj je na začetku semestra težko dobiti celo posteljo v hostlu. Zato novim študentom svetujejo, da začnejo iskati namestitev dovolj zgodaj in naj bodo zadovoljni s čimerkoli, kar dobijo, in če jim ne bo ustrezalo, naj si po prihodu v Uppsalo poiščejo kaj drugega.

Uppsala pa še zdaleč ni osamljen primer. Vsi mednarodni študentje, bodisi tisti, ki so na izmenjavi, ali redno vpisani, ki jim univerza ne zagotovi postelje v študentskih domovih, se soočajo s težavo, kako najti namestitev v času študija v tujini. Poleg vseh ovir je velika težava tudi ta, da se študent lahko nahaja tudi več tisoč kilometrov stran od svojega bodočega doma in torej nima možnosti, da bi si v živo ogledal svoje bodoče domovanje.

Ko enkrat plačaš varščino in/ali prvo najemnino, je ta denar za vedno šel v roke tvojega bodočega najemodajalca in samo upaš lahko, da te ni prevaral. Prevaranti so prisotni vseposvsod, sploh v mestih, kjer je znano, da primanjkuje študentskih sob. Preden nakažeš denar v tujino, se je torej treba dobro prepričati, da soba, za katero plačuješ, res obstaja.

Lažne oglase lahko prepoznaš že po tem, da so skopi z informacijami in slikami. Ko se dogovarjaš s potencialnim najemodajalcem, je priporočljivo, da ga izprašaš o čim večih podrobnostih, prosiš za čim več slik, ali najbolje, da se zmeniš, da ti sobo razkaže preko Skypea.


Prazna soba doma?

Druga težava glede nastanitve, s katero se sreča študent, ki se odpravlja na izmenjavo, je, kaj naj stori s svojo sobo v Sloveniji. Ponavadi je težje dobiti sobo samo za en semester ali morda se ti tvoja trenutna soba zdi pač fajn zaradi v redu cimrov, prijaznega lastnika ipd. in bi se po zaključku izmenjave rad vrnil vanjo.

S takimi težavami se sooča veliko študentov po vsem svetu. Nizozemski študent Niels van Deuren se je med študijem odpravil na izmenjavo v Singapur in naletel na težave pri iskanju namestitve, hkrati pa z iskanjem podnajemnikov, ki bi v času izmenjave bivali v njegovi študentski sobi na Nizozemskem. Tako se mu je porodila ideja o Housing Anywhere.

Housing Anywhere je spletna nastanitvena platforma, namenjena študentom, ki se odpravljajo v tujino in želijo oddati svojo sobo drugemu mednarodnemu študentu za čas, ko bodo v tujini in/ali iščejo sobo v svojem bodočem študijskem kraju. Glavna prednost platforme Housing Anywhere je varnost – kadar se bodoči najemodajalec in najemnik dogovorita za najem sobe, plača najemnik prvo najemnino, ki pa ne gre direktno najemodajalcu, ampak na Housing Anywhere račun. Šele kadar se najemnik vseli v svojo novo sobo in če v 48 urah ne poda nobenih pripomb, Housing Anywhere nakaže denar najemodajalcu.

Ker se tudi univerze soočajo s težavo, kako zagotoviti dovolj sob za prihajajoče Erasmus+ in druge mednarodne študente, se vključujejo v Housing Anywhere platformo v upanju, da bodo prek nje povečale ponudbo sob in prihajajočim tujim študentom olajšale iskanje namestitve. V Housing Anywhere je tako od slovenskih univerz že vključena Univerza v Ljubljani.


Poskrbite, da bo vaša izkušnja študija v tujini prijetna in brez grenkega priokusa tako, da si čim več stvari uredite že pred odhodom v tujino, nato pa se prepustite novim dogodivščinam!

 

Angelika Vižintin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.