Najstniških 15

Za AEGEE-Ljubljana oz. Društvo evropsko usmerjenih študentov je bilo leto 2006 nekaj posebnega, saj je prav takrat dopolnilo najstniških 15. Okrogla obletnica je bila povod, da smo v prvih prazničnih decembrskih dneh organizirali mednarodni dogodek Global T1me 5aga [Global Time Saga], ki bi ga lahko opredelili kot nekakšno potovanje skozi čas.
Med  4. in 8. decembrom 2006 se je tako 20 udeležencev iz vse Evrope posedlo v naš časovni stroj in se podalo na prav posebno avanturo prepletanja preteklosti s sedanjostjo.

15, 14, 13, 12 …

Dopoldnevi so bili rezervirani za delavnice, na katerih so udeleženci brskali po spominu in v manjših skupinah ugotavljali, kateri dogodki so zaznamovali preteklih petnajst let. Nastal je raznolik koktajl mnenj in pogledov na svet, saj so se najrazličnejši dogodki vsakega dotaknili malo drugače in na svojevrsten način vplivali na njegovo življenje.
Končna ugotovitev je, da je za nami precej burno obdobje, ki so ga zaznamovale predvsem politične odločitve. Seveda pa pri tem ne gre pozabiti prijetnejših plati, ki so povezane s športom, z dogajanjem v svetu slavnih ter seveda s samo organizacijo AEGEE.

Otrok v meni …

Popoldanske delavnice pa so bile namenjene podoživljanju otroških in najstniških let. Vsak dan je udeležence čakala nova naloga.
Za ogrevanje je bilo prvi dan na sporedu barvanje majčk. Kako smo se že tega lotili pri štirih, petih letih? Kar s prsti. Preprosto, popackano, domišljija pa je delovala sto na uro. Rezultati so bili  seveda temu primerni – precej abstraktni.
Naslednji dan je udeležence čakala še zahtevnejša naloga, saj so se čez noč postarali za kar nekaj let. Svojo domišljijo so morali omejiti v določen okvir. Poučili so se namreč o osnovah tehnike risanja grafitov, nato pa tudi sami poprijeli za čopič in barvne spreje ter ustvarili pravi AEGEE grafit, na katerem je v sliki upodobljena osrednja misel vseevropskega povezovanja.
Najstniško energijo, ki jih je prevzela zadnji dan, pa so porabili kot igralci v improvizacijskem gledališču. Ogrevanje je potekalo v manjših skupinah, nato pa je sledil debi na velikem odru, kjer se je zvrstilo kar nekaj znanih osebnosti.
Bilo je ustvarjalno, zabavno, predvsem pa smešno. Končna ugotovitev pa se glasi – otrok v nas še živi! 

Ko je padla noč …

… je napočil čas za sedanjost in spoznavanje nočnega življenja prestolnice. Preden pa je šlo zares, je bilo treba poskrbeti za uverturo – tradicionalni decembrski sprehod mimo stojnic s kuhanim vinom ter poskušanje najrazličnejših tradicionalnih pijač iz vse Evrope. Nato je sledilo vroče pozibavanje ob najrazličnejših glasbenih ritmih vse do zgodnjih jutranjih ur.
In končno še zabava vseh zabav –  uradno praznovanje 15. obletnice, kjer ni manjkala niti rdeča preproga. Torta je bila božanska, šampanjec odličen, neverjetno usklajeno pa je v noč odmevala tudi vsem znana rojstnodnevna viža Vse najboljše za te …

Za konec pa …

Sicer še nekoliko pod vplivom pretekle noči oziroma celotedenskega dogajanja je udeležence v petek čakala še zadnja preizkušnja, izlet na Bled. Nekje med basanjem s slastnimi kremšnitami, pitjem kave in vsesplošnim vrvežem je svoj epilog doživela naša petnajstijada.
Še objem in že smo hiteli novim AEGEE dogodivščinam naproti, v glavi pa je odmevalo značilno AEGEE slovo: “See Ya…Somewhere around Europe!”

Manja Marciuš

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.