Poti v Santiago: Ste vedeli, da je romarskih poti v Santiago več?

Hiking boots and stone on the stone signal, Symbol of the way of St. James
Foto: Bepsimage on iStock

Romarsko pot v Santiago ne sestavlja le ena pot, temveč več različnih, ki so se razvile skozi stoletja. Vsem je skupno to, da je Santiago de Compostela končna točka. V nadaljevanju je opisanih pet poti.

Francoska pot

Opisana je bila že leta 1135 v V. knjigi Codex Calixtinus, pravega srednjeveškega vodnika za romanje v Santiago. V srednjem veku je ta pot postala največja romarska pot v Santiago in tako ostaja še danes. 

Francoska pot se začne v Saint-Jean Pied de Port na francoski strani Pirenejev, prečka regije Navarra, La Rioja, Kastilja, León in se konča v Galiciji. Pot je dolga približno 800 km in je tradicionalno razdeljena na približno 25 do 30 etap. Trasa je večinoma ravninska, najvišja etapa in ena najbolj impresivnih pa je O Cebreiro v Galiciji s 1293 metri. To je torej pot z velikim zgodovinskim in krajinskim pomenom, ki ni posebej zahtevna in je primerna za vsakogar.

Prav zaradi tega ker je najbolj znana in ima največjo mrežo javnih zavetišč in dostopnih storitev je tudi najbolj obiskana. Če potujete v najbolj prometnih mesecih, se vam lahko zgodi, da boste morali hiteti do naslednjega hostla, da bi si zagotovili prenočišče. To lahko zmanjša lepoto krajev in duh Camina.

Main bridge over the river Nive on its way through the village of Saint Jean Pied de Portfamous place of the Way of St James
Foto: Bepsimage iz iStock

Severna pot

Pot se začne na baskovskem ozemlju, v kraju Irùn, blizu meje s Francijo. Nato se vzpenja vzdolž Kantabrijskega gorovja in severne obale Španije, od gorskih vrhov do obal s pogledom na ocean. Zaradi nenehnih vzponov in spustov ter hladnejšega, bolj spremenljivega in pogosto vetrovnega podnebja zaradi bližine oceana je bolj naporna kot francoska pot. Kljub temu ponuja izjemne pokrajine, tipične vasi v Asturiji in Galiciji ter romarske kraje, kot je katedrala San Salvador v Oviedu, v kateri so shranjene pomembne relikvije. Ta pot poteka skozi številna zgodovinska mesta, med drugim San Sebastian, Bilbao in Santander.

Skupaj meri približno 850 km in je ena najpomembnejših poti. Na splošno je manj natrpana in ohranja starodavno bistvo na bolj pristen način. Na tej poti je manj prenočišč za romarje. Kljub nekaj večjim težavam na poti je to Camino, ki ga je vredno prehoditi.

Originalen camino (Camino Primitivo)

Po tej poti, je leta 813 kralj Alfonz II. odpotoval v Santiago, da bi preveril, ali so resnične informacije o odkritju grobnice apostola Santiaga. Tako se je rodila prva jakobinska pot. Vije se skozi gorato pokrajino na nadmorski višini nad 800 m in večinoma poteka po sledeh rimskih cest. Ta pot poteka po nekaterih najbolj oddaljenih španskih regijah in ponuja čudovite pokrajine, vključno z gorami Kantabrijskega gorovja.

 Leta 2015 je Unesco to pot skupaj s Severno potjo priznal kot svetovno dediščino.

Originalen camino je dolg približno 330 km. Začne se v mestu Oviedo ter prečka Asturijo in Galicijo v pokrajini Lugo. Je ena od manj priljubljenih poti, saj je precej zahtevna. Poteka po goratem območju z veliko vzponi in spusti, prehodili pa boste tudi nekaj majhnih kamnitih vasi. Zato velja za odlično pot za osebne dosežke. 

The Cathedral of Oviedo, Spain, was founded by King Fruela I of Asturias in 781 AD and is located in the Alfonso II square.
Foto: LucVi on iStock

Portugalska pot

Pot je bila prvič uporabljena v 12. stoletju kot trgovska pot, potem ko se je država osamosvojila od Španije. Zaradi slave katedrale v Santiagu in apostolskih ostankov je postala priljubljena tudi med romarji. Pot poteka po starodavnih poteh in cestah, kot je Pot XIX, zgrajena v 1. stoletju našega štetja, ki je prek Limskega mostu povezovala Brago z Astorgo.

Portugalska pot je dolga približno 760 kilometrov, začne se v Ponte de Lima in konča v Santiagu ter ves čas poteka ob obali. Obstaja več različic te poti, ena novejših pa je Portugalska obalna pot, ki se začne v Lizboni in je dolga 630 km. Ta pot poteka skozi nekatera zelo posebna portugalska mesta, kot so Santarém, Coimbra, Porto in Pontevedra. Prečka reko Miño, najdaljšo reko v Galiciji, ki teče iz Španije na Portugalsko na bujnem zelenem območju, in tako doseže Španijo.

Morda ni tako dobro označena kot francoska pot, deloma zato, ker prečka pot romarjev na poti v Fatimo, zato bi lahko zlahka zavili v napačno smer. Vendar je čar te poti v tem, da ne gre za turistično pot in da ni preveč dobro organizirana. Razlog za to je predvsem zgodovina. V  starih časih severnih portugalskih regiji ni bilo boljših ali slabših poti, vse poti, so bile enako praktične in prepotovane.

Angleška pot

Ime angleške poti je tesno povezano z njeno zgodovino, saj se je veliko angleških mornarjev odpravilo na morsko pot iz svoje države, da bi se poklonili apostolovim posmrtnim ostankom. Iz Anglije in drugih severnoevropskih držav so po morju dosegli Galicijo do Ferrola ali La Corune, pa tudi Viveiro ali Ribadeo na lukaški obali. Obstaja tudi veliko zgodovinskih dejstev o križarjih in templjarjih, ki so se pred odhodom v Jeruzalem ustavili ob galicijski obali, da bi romali v Santiago in apostola prosili za zaščito v Sveti deželi. 

Angleška pot je od mesta La Coruña v Galiciji oddaljena približno 75 km, od mesta Ferròl pa približno 120 km. Obe poti sta polni zanimivosti in zgodovine ter se na pol poti srečata v kraju Bruma, od koder skupaj nadaljujeta zadnjih 40 km do Compostele. Od vseh poti je ta verjetno najlažja. Je najkrajša in ima najmanjše število etap do Santiaga. Pot vodi skozi zeleno Galicijo s plažami, majhnimi pristanišči, vasicami in prostranimi evkaliptusovimi gozdovi. Prvih 50 km je speljanih ob oceanu in potekajo skozi plažna naselja z modro zastavo. Nato zavije v notranjost, kjer se pokrajina spremeni in postane bolj gorata in samotna, dokler ne prispete v Santiago.

Romarska pot v Santiago je ena najpomembnejših izkušenj romarja

Vsaka pot ima svoje čare in izzive, zato je pomembno, da izberemo pravo pot glede na svoje fizične zmogljivosti in interese. Vse so dobro označene in nudijo romarjem številne storitve, vključno z nastanitvami, restavracijami in zdravstvenimi storitvami. Poleg tega je romarska pot v Santiago tudi priložnost, za spoznavanje ljudi z vsega sveta. Skratka, El caminoi je izkušnja, ki daleč presega preprosto hojo.

Cathedral of Santiago de Compostela, Spain
Foto: Gatsi on iStock

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.