Prijave za najboljšo turistično vas 2023 so odprte!

zelen travnik in zasenžene gore v ozadju
Foto: StreetFlash iz iStock

Na spletni strani Slovenske turistične organizacije (STO) je objavljen poziv k oddaji prijav na poziv Svetovne turistične organizacije (UNWTO) za izbor najboljše turistične vasi 2023. Gre za globalno pobudo, katere cilj je izpostaviti vasi, ki s turizmom ohranjajo kulturo in tradicijo, varujejo biotsko raznovrstnost ter razvijajo raznolike priložnosti. Slovenija sodeluje v pobudi od leta 2021.

STO izbira osem slovenskih destinacij

Na podlagi tega poziva bo STO izbrala osem destinacij, ki jih bo nominirala za izbor na mednarodni ravni. Najuspešnejše prijavljene destinacije, ki bodo najbolj izpolnjevale merila, bodo prejele naziv in znak Best Tourism Village s strani UNWTO. To priznanje bo potrdilo njihovo odličnost v ohranjanju kulture in tradicije, varovanju biotske raznovrstnosti ter razvoju turizma.

Destinacije, ki bodo prejele nekoliko manj točk pri ocenjevanju meril, bodo še vedno imele priložnost sodelovati v programu, ki ga bo UNWTO ponudil. V tem programu bodo destinacije deležne dodatnih usposabljanj, ki jim bodo pomagala izboljšati razvoj turizma na njihovem območju. S pomočjo teh usposabljanj bodo lahko nadgradile svoje turistične ponudbe in v prihodnosti potencialno izpolnile postavljena merila za naziv Best Tourism Village.

Cilj je spodbujati trajnostni turizem v vaseh po vsem svetu ter prepoznati in nagraditi tiste, ki se izkazujejo s svojo kulturo, tradicijo, biotsko raznovrstnostjo in razvojem turizma. Prijave na poziv so odprte, STO pa bo sprejemala prijave do 23. maja 2023. Več informacij o tem pozivu in merilih za izbor najdete na spletni strani STO.

Prejšnji članekPet najbolj efektivnih metod učenja – ki jih podpira znanost
Naslednji članekAndrej Blatnik: Trg revolucije, trg osvoboditve, trg osamosvojitve?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.