Program Socrates-Erasmus

Študij izven meja domovine

Socrates-Erasmus je program Evropske skupnosti, ki je bil ustanovljen z namenom povečati mobilnost na področju izobraževanja v evropskem prostoru, saj so raznolike izkušnje in  interdisciplinarno znanje vedno večja vrednota. V programu trenutno sodeluje 31 držav – vse članice EU ter Bolgarija, Romunija, Turčija, Islandija, Liechtenstein in Norveška.

Vsako leto se število študentov, ki si želijo pogledati izza meja svoje domovine in na tujem pridobiti študijsko izkušnjo, povečuje. Slovenija – kot pošiljateljica svojih študentov v tujino in gostiteljica tujih študentov –  tu ni nikakršna izjema. V študijskem letu 2000/01 je po podatkih Centra za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) na začasni študij v Slovenijo prišlo 63 tujih študentov, v tujino pa je odpotovalo 230 slovenskih študentov. Za preteklo študijsko leto lahko govorimo o precej višjih številkah. Število slovenskih študentov, ki so lani v okviru programa Socrates-Erasmus opravljali del svojih obveznosti v tujini, se je v primerjavi z letom 2000/01 potrojilo, v Slovenijo pa je prišlo 396 tujih študentov, kar je šestkrat več kot štiri leta pred tem.  

Tujci k nam …
Star pregovor pravi, da dober glas seže v deveto vas. To je eden prvih razlogov, zakaj začnejo tuji študentje razmišljati o študiju v Sloveniji. Ko se njihovi znanci in prijatelji vrnejo s študijske izmenjave iz naše dežele, imajo večinoma lepe spomine: dobra atmosfera, majhna, a topla država, nepozaben družabni program. Vse slabe strani študija v državici na sončni strani Alp so kmalu pozabljene. Nič več jih ne moti, da kar veliko fakultet še vedno nima programa za tuje študente, da se predavanja izvajajo v slovenskem jeziku in da morajo tuji študentje zato hoditi na individualne ure k posameznim profesorjem. Seveda pa vedno obstajajo svetle izjeme.

Da se vrnemo k bistvu: tujci v Sloveniji uživajo. In to je pomembno. Zakaj? Ker na tak način svetu predstavljamo našo domovino ter razbijamo stereotipe o nerazviti državi v tranziciji. Stereotipe pa jim pomagamo razbijati tudi na Resorju za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. S programom Recepcija za tuje študente, ki ga izvajamo že vrsto let, želimo tujim študentom, ki pridejo na študij v Ljubljano, ponuditi možnost obštudijskega udejstvovanja in vključevanja v slovensko okolje. Študentom že na prvem koraku v novem okolju pomagamo pri iskanju namestitve, izdamo jim študentsko izkaznico gostujočega študenta Univerze v Ljubljani, s katero je njihov status enakovreden statusu slovenskega študenta ljubljanske univerze, poskušamo jim odgovoriti na raznovrstna vprašanja, jim pomagamo z  nasveti, seveda pa nismo pozabili na družabno življenje. Z vsakodnevnim programom, ki obsega široko paleto aktivnosti – od kulturnih prireditev in športnega udejstvovanja do nepozabnih zabav in večdnevnih izletov – skrbimo tudi za večjo strpnost med mladimi ter v določeni meri predstavljamo Slovenijo, našo kulturo, navade in običaje.

… mi pa na tuje
Tudi med slovenskimi študenti tujina postaja vedno bolj priljubljena destinacija. Avstrija, Francija, Nemčija, Portugalska in Španija so le nekatere izmed ciljnih držav študijske izmenjave. Pred odhodom v tujino je treba opraviti cel kup formalnosti, od urejanja dokumentacije za vpis na partnersko institucijo do iskanja ustreznega bivališča v tujini, kar pa lahko marsikomu zagreni težko pričakovano izkušnjo na tuji visokošolski instituciji.

Na žalost je večina študentov, ki študirajo na članicah ljubljanske univerze, prepuščena sama sebi. Seveda imajo fakultete svoje koordinatorje, ki naj bi kandidatom za študij v tujini pomagali z raznovrstnimi informacijami in odgovarjali na nemalo pomembnih vprašanj, ki se porodijo povprečnemu ljubljanskemu študentu, a realnost je daleč od teorije. Večinoma sta potek in uspešnost prijavnega postopka odvisna od študentove samoiniciative. Vsekakor pa tudi tu obstajajo svetle izjeme. 

Ne glede na vse ovire, ki se lahko pojavijo na poti do nepozabne študijske izkušnje v tujini, ni treba že na začetku vreči puške v koruzo. Iz zanesljivih virov vam obljubim, da se splača potruditi. Tudi na Resorju za mednarodno sodelovanje rade volje pomagamo vsakemu, ki se znajde pred težavo. Bodočim t. i. Erasmus študentom pomagamo z nasveti, kako izpolniti potrebno dokumentacijo, kam naj se obrnejo s vprašanji, ki so specifična za državo, v katero odhajajo, poskušamo najti koga, ki je v preteklih letih obiskoval njihovo ciljno institucijo, in še marsikaj. Če imaš kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišeš na erasmus.sou@kiss.si  in z veseljem ti bomo pomagali.  

Tjaša Toni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.